Το γεγονός οτι ο περιορισμός του ύπνου σχετίζεται με την υπερφαγία και την κακή ρύθμιση του βάρους είναι αναμφισβήτητο.
Ολοένα και περισσότερες μελέτες, όμως, αναδεικνύουν την επίδραση της διάρκειας ύπνου σε διάφορα μεταβολικά μονοπάτια και την αύξηση του κίνδυνου διάφορων παθολογικών καταστάσεων, μεταξύ των οποίων και ο διαβήτης.
Σαν εισαγωγή:
Είναι γνωστό πως τα διάφορα στάδια του ύπνου επιτελούν ξεχωριστή και μεταβολικά σημαντική λειτουργία.
Κατά την μη-ονειρική φάση (είναι τα 3 πρώτα στάδια του ύπνου, το ένα πιο βαθύ από το άλλο) υπερτερεί η παρασυμπαθητική δραστηριότητα και επιτελείται η οστική και μυική ανακατασκευή.
Κατά την ονειρική φάση (το γνωστό REM) υπερτερεί η συμπαθητική δραστηριότητα και ο οργανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση. Κατά την διάρκεια του ύπνου εκτελλούνται 4-6 κύκολοι εναλλαγής μη-ονειρικού και ονειρικού ύπνου.
Η μείωση αλλά και η αύξηση του αριθμού των κύκλων (εξαιτίας της αντίστοιχης αλλαγής στην διάρκεια ύπνου) επιδρά σε διάφορα μεταβολικά μοναπάτια, μεταξύ των οποίων και αυτό της διαχείρισης της γλυκόζης.
Περιορισμός ύπνου και διαβήτης;
Πολλές είναι οι μελέτες που καταλήγουν πως ο περιορισμός της διάρκειας ύπνου επιδρά αρνητικά στην διαχείριση και ανοχή της γλυκόζης (μειώνει την ινσουλινοευαισθησία).
Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα έδειξε οτι όχι μόνο ο περιορισμένος ύπνος αλλά και ο διακοπτόμενος ύπνος 1 και μόνο βραδιάς είναι ικανός να επηρεάσει αρνητικά την διαχείριση της γλυκόζης αλλά και των ελεύθερων μη εστεροποιημένων λιπιδίων με πιθανή αύξηση του κινδύνου για διαβήτη.
Ο μηχανισμός δεν είναι ξεκάθαρος καθώς οι κιρκάδιοι ρυθμοί ελέγχονται από διάφορα συστήματα.
Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρη η διάρκεια περιορισμού ύπνου που έχει επίδραση, αν και οι περισσότερες μελέτες συγκλίνουν οτι μάλλον οι 4-5 ώρες είναι το κατώφλι.
Άλλες μελέτες προτείνουν οτι πάνω απο 9 ώρες ύπνος επίσης επιδρά σετην ινσουλινοευαισθησία.
Η εμφάνιση και εγκατάσταση διαβήτη είναι αρκετά τραβηγμένη υπόθεση, πάραυτα, σε άτομα με ήδη διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη, ο ύπνος θα μπορούσε να ήταν μια καλή πρώτη γραμμή πρόληψης της εξέλιξης της νόσου.
Εσείς, πάντως, για να είστε εξασφαλισμένοι, φροντίζετε να κοιμάστε τουλάχιστον 6-7 ώρες ποιοτικού ύπνου και για σιγουριά ξαπλώνετε και λίγο το μεσημεράκι.
Καλούς ύπνους λοιπόν!
Δείτε περισσότρες πληροφορίες εδώ:
- Rachel Leproult and Eve Van Cauter: Role of Sleep and Sleep Loss in Hormonal Release and Metabolism, Endocr Dev. 2010 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3065172/
- Donga et al.: A single night of partial sleep deprivation induces insulin resistance in multiple metabolic pathways in healthy subjects. , J Clin Endocrinol Metab. 2010 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20371664
- Chaput et al: Do all sedentary activities lead to weight gain: sleep does not, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20823775