Απολαύστε σοκολάτα, κάνει καλό στην καρδιά!
Τελευταία, ολοένα και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν την οφελειμότητα μικρών ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας (όχι της γάλατος ή της λευκής) στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Πολυάριθμες μελέτες αναφέρουν θετικές επιδράσεις στα αιμοφόρα αγγεία, στην ροή του άιματος, την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αύξησης της HDL χοληστερόλης (”καλή χοληστερόλη”).
Το κακάο είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών φλαβονοιδών και επικατεχινών, όπως και το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Βέβαια, η σοκολάτα, σε σχέση με υπόλοιπα φυτικά τρόφιμα, είναι πολύ πυκνή τροφή και ο έλεγχος της ποσότητας είναι σημαντικός.
Η έρευνα δείχνει οτι το κακάο περιέχει ένα συστατικό, τη φαινυλαθυλαμίνη, παρόμοια με την ντοπαμίνη και την αδρεναλίνη που φυσιολογικά υπάρχουν στο σώμα μας. Η ουσία αυτή είναι ήπιο αντικαταθλιπτικό και διεγερτικό κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά την διάθεση.
Μάλιστα, ένα μικρό γλυκό, όπως ένα κομμάτι μάυρης σοκολάτας, μπορεί να βοηθήσει την διαδικασία απώλειας βάρους, σύμφωνα με κάποιες έρευνες.
Το κλειδί για να απολάυσουμε τις ευεγερτικές δράσεις της στην καρδιά είναι να διαλέξουμε ενα μικρό κομμάτι μάυρης σοκολάτας. Διαβάστε την ετικέτα προσεκτικά, βεβαιωθείτε οτι το κακάο είναι το βασικό συστατικό στην λίστα και περιέχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.
Βέβαια, να σημειώσουμε, οτι δεν υπάρχουν ισχυρά αποτελέσματα για την επίσημη υποστήριξη των παραπάνω επιδράσεων.
Όπως και να έχει, πάντα μας αρέσει να ακούμε ελαφρυντικά στοιχεία για τη σοκολάτα!
Με αφορμή μια δημοσίευση στο Academy of Nutrition and Dietetics , American Dietetic Association
http://www.eatright.org/Media/Blog.aspx?id=4294970979&blogid=269
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδω:
Flavanols and methylxanthines in commercially available dark chocolate: a study of the correlation with nonfat cocoa solids. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21699218
Dark chocolate: consumption for pleasure or therapy http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18827977
Effects of cocoa flavanols on risk factors for cardiovascular disease. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296357