Μπορώ να πω πως η εξαδέρφη Κατερίνα μας περιποιήθηκε πολύ καλά το Πάσχα! Ενδοοικογενεική συνταγή που έχει περάσει χέρι χέρι από θείες και γιαγιάδες -εγγύηση:
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας,
450-500 γρ. - 4 µεγάλα αβγά
- 1 φλ. ζάχαρη
- ξύσµα από 3 µεγάλα πορτοκάλια
- 1,5 γιαούρτι στραγγιστό
- 1 φακελάκι µπέικιν πάουντερ
- 1 φλ. απαλό ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
Για το σιρόπι
- 1 ποτήρι χυµός πορτοκαλιού
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- 1 πορτοκάλι, σε λεπτές ροδέλες
- χυµός από 1 µικρό λεµόνι
Εκτέλεση
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C
- Κόβουµε µε το χέρι τα φύλλα κρούστας σε µικρά κοµµάτια και
- Xτυπάµε στο µίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιήθουν σαν λευκή κρέμα. Προσθέτουµε το ξύσµα.
- Συνεχίζουμε να χτυπάμε με µέτρια ταχύτητα και ρίχνουµε λίγο-λίγο το γιαούρτι, τις βανίλιες και το µπέικιν πάουντερ και το λάδι.
- Σταµατάµε το µίξερ και προσθέτουµε λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας ανακατέυοντας.
- Αφήνουµε τα φύλλα να ποτίσουν.
- Ρίχνουµε το µείγµα σε λαδωµένο ταψάκι, απλωθεί σωστά, και το ψήνουµε για 1 ώρα.
- Στη µισή ώρα καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο. Η πίτα θα είναι έτοιµη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώµατα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι:
Βράζουµε τον χυµό σε κατσαρόλα µαζί µε τη ζάχαρη και την κανέλα, µέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουµε τις ροδέλες πορτοκαλιού και τον χυµό λεµονιού. Αφήνουµε να κρυώσει. -
Περιχύνουµε το σιρόπι και αφήνουμε την πίτα να να το ποτίσει.
Όταν πιει το σιρόπι, είναι έτοιμη! Συνοδεύστε με γιαούρτι !Καλή απόλαυση!