Για ένα κομμάτι ψωμί


Είναι η βάση της διατροφής μας, και αγαπιέται σε διάφορες μορφές: φρέσκο, φρυγανισμένο, σα παξιμάδι κοκ. Εξάλλου, δουλεύουμε για να ”βγάλουμε το ψωμι” μας αλλά και να μας παρέχεται ”άρτος και θεάματα”!
Αναρωτηθήκατε την θρεπτική του αξία;

Το ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι, νερό, μαγιά και αλάτι. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες (κατά μέσο όρο 55 g/100 g).
Ο γλυκαιμικός δείκτης του ψωμιού ποικίλλει αρκετά, με μέσο όρο μεγαλύτερο από 70.
Το ψωμί περιέχει επίσης πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μεταλλικά άλατα, όπως αυτά του καλίου (140-225 mg/100 g).
Κατά κανόνα το ψωμί παρέχει πολύ λίγο λίπος.
Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ποικίλλει (4-9 g/100 g) και εξαρτάται από την επεξεργασία που έχει γίνει στο αλεύρι. Η περιεκτικότητα του ψωμιού σε αλάτι είναι κατά μέσο όρο 650 mg/100 g.

Η διατροφική σύσταση των διαφόρων ειδών ψωμιού ποικίλλει ελαφρώς και κυρίως εξαρτάται από την επεξεργασία που έχει υποστεί το αλεύρι. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε αλεύρι ολικής άλεσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Προϊόν (100 g)

kJ

kcal

Πρωτεΐνες (g)

Λιπαρά
(g)

Υδατάνθρακες
(g)

Ίνες
(g)

Άσπρο ψωμί*

1145

274

8

1

58

3.5

Ψωμί σίκαλης*

999

239

7

1

51

5.5

Ψωμί ολικής άλεσης*

1020

244

8

2

49

8.5

Συσκευασμένη φρατζόλα ή καρβέλι ολικής άλεσης***

941-1083

225-259

10 -12

2-3

41-46

6

Φρατζόλα ή καρβέλι*

1133-1254

271-300

6-8

1-3

40- 54

2-3

Καρβέλι πιτυρούχου ψωμιού**

1062

254

11

2

48

8

Ψωμί γάλακτος*

1262-1534

302-367

9

6-13

53-54

2.5

Φρυγανιά*

1250

299

10

3

59

2.5

Φρυγανιά με το φύτρο του σιταριού**

1685

403

11

10

67

5

Πηγές:
* CIQUAL Table (French IT centre on food quality)
**Dr Patrick Sérog, Dr Jean-Michel Cohen “Savoir manger, le guide des aliments”
*** Συσκευασίες

Πηγή: The European Food Information Council

Δείτε εδώ μια συνταγή για σπιτικό ψωμί