Είναι η βάση της διατροφής μας, και αγαπιέται σε διάφορες μορφές: φρέσκο, φρυγανισμένο, σα παξιμάδι κοκ. Εξάλλου, δουλεύουμε για να ”βγάλουμε το ψωμι” μας αλλά και να μας παρέχεται ”άρτος και θεάματα”!
Αναρωτηθήκατε την θρεπτική του αξία;
Το ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι, νερό, μαγιά και αλάτι. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες (κατά μέσο όρο 55 g/100 g).
Ο γλυκαιμικός δείκτης του ψωμιού ποικίλλει αρκετά, με μέσο όρο μεγαλύτερο από 70.
Το ψωμί περιέχει επίσης πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μεταλλικά άλατα, όπως αυτά του καλίου (140-225 mg/100 g).
Κατά κανόνα το ψωμί παρέχει πολύ λίγο λίπος.
Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ποικίλλει (4-9 g/100 g) και εξαρτάται από την επεξεργασία που έχει γίνει στο αλεύρι. Η περιεκτικότητα του ψωμιού σε αλάτι είναι κατά μέσο όρο 650 mg/100 g.
Η διατροφική σύσταση των διαφόρων ειδών ψωμιού ποικίλλει ελαφρώς και κυρίως εξαρτάται από την επεξεργασία που έχει υποστεί το αλεύρι. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε αλεύρι ολικής άλεσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Προϊόν (100 g) |
kJ |
kcal |
Πρωτεΐνες (g) |
Λιπαρά |
Υδατάνθρακες |
Ίνες |
Άσπρο ψωμί* |
1145 |
274 |
8 |
1 |
58 |
3.5 |
Ψωμί σίκαλης* |
999 |
239 |
7 |
1 |
51 |
5.5 |
Ψωμί ολικής άλεσης* |
1020 |
244 |
8 |
2 |
49 |
8.5 |
Συσκευασμένη φρατζόλα ή καρβέλι ολικής άλεσης*** |
941-1083 |
225-259 |
10 -12 |
2-3 |
41-46 |
6 |
Φρατζόλα ή καρβέλι* |
1133-1254 |
271-300 |
6-8 |
1-3 |
40- 54 |
2-3 |
Καρβέλι πιτυρούχου ψωμιού** |
1062 |
254 |
11 |
2 |
48 |
8 |
Ψωμί γάλακτος* |
1262-1534 |
302-367 |
9 |
6-13 |
53-54 |
2.5 |
Φρυγανιά* |
1250 |
299 |
10 |
3 |
59 |
2.5 |
Φρυγανιά με το φύτρο του σιταριού** |
1685 |
403 |
11 |
10 |
67 |
5 |
Πηγές:
* CIQUAL Table (French IT centre on food quality)
**Dr Patrick Sérog, Dr Jean-Michel Cohen “Savoir manger, le guide des aliments”
*** Συσκευασίες
Πηγή: The European Food Information Council