Εκτός από τη γλυκιά γεύση, έχει η ζάχαρη άλλες ιδιότητες;

Την έχουμε ενοχοποιήσει για τις θερμίδες που μας δίνει και προσπαθούμε να την μειώσουμε. Ενίοτε παρασκευάζουμε τα αγαπημένα μας γλυκά ”κόβοντάς” τη.

Κι όμως, εκτός από την ικανότητά της να δίνει γλυκιά γεύση και να παρέχει ενέργεια γρήγορα διαθέσιμη στον εγκέφαλο, η ζάχαρη είναι από τα κυρίως απαραίτητα συστατικά για την υφή κάποιων παρασκευασμάτων.
Δηλαδή:

  1. Βοηθά να δώσει δομή σε μπισκότα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας.
  2. Μειώνοντας το σημείο πήξης του νερού, η ζάχαρη αποτρέπει γρανίτες και παγωτά από χοντρούς κρυστάλλους πάγου.
  3. Η ζάχαρη επίσης θεωρείται ως φορέας χρωστικών ουσιών στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική. Όταν προστίθεται σε ορισμένες ζύμες, προωθεί ζυμώσεις και συμβάλλει στον πιο αποτελεσματικό αερισμό της ζύμης.
  4. Όταν προστίθεται στο μούστο στην οινοποιία, η ζάχαρη ζυμώνεται από ζύμες,οι οποίες την μετατρέπουν σε αλκοόλη.
  5. Και φυσικά, η ζάχαρη είναι ένα φυσικό συντηρητικό. Σε σιρόπια, κομπόστες, αποξηραμένα φρούτα και μαρμελάδες, παγιδεύει το διαθέσιμο νερό και εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.
  6. Για τα κατεψυγμένα φρούτα, δρα ως αντιοξειδωτικό.
  7. Αναμιγνύεται με το χυμό λεμονιού σε αναλογία 10% του βάρους του φρούτου, βελτιώνει τη διατήρηση του καρπού κατά τη στιγμή της κατάψυξης και διατηρεί τη γεύση του.

Μήπως να το ξανασκεφτούμε?