Είναι πεντανόστιμα και πολύ ελαφριά! Ένα πολύ ιδιαίτερο λαχανικό τόσο από άποψη μορφολογίας όσο γεύσης! Συνοδεύουν κρέας ή ριζότο αλλά και από μόνα τους αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό γεύμα!
Η ιστορία
Στους αρχαίους Αιγύπτιους και ‘Ελληνες αναφέρεται από το Κάτωνα και τον Πλύνιο το Asparagus Acutofolius.
Ο Ερρίκος ο ΙΙΙ χρησιμοποιούσε στο τραπέζι του βλαστούς σπαραγγιού διαμέτρου φτερού κύκνου καθώς και o Αουδοβίκος ο 14ος.
Το 1805 στην Αrgenteuil καλλιεργείται το σπαράγγι μέσα στα αμπέλια, η καλλιέργεια εξαπλώνεται αλλά παράλληλα και η προσβολή των αμπελιών από την πυραλίδα.
Την εποχή αυτή δημιουργείται η ποικιλία Αrgenteuil με χαρακτηριστικά όπως η λευκότητα των βλαστών, το βελτιωμένο σχήμα και η λεπτή γεύση. Η καλλιέργεια του σπαραγγιού απλώνεται σε πολλές περιοχές της Γαλλίας. Το 1900 μεγάλες προσβολές από τη μύγα τον σπαραγγιού μειώνουν τις καλλιέργειες. Η καλλιέργεια του σπαραγγιού παραμένει έως σήμερα σε ανάπτυξη στη Γαλλία.
Από τις ποικιλίες Αrgenteuil και την Αμερικάνικη Mary Washington δημιουργούνται όλες οι νεότερες βελτιωμένες ποικιλίες.
Στην Ελλάδα σήμερα το σπαράγγι συναντάται σε άγρια μορφή, αυτοφυές, σε υγρές ημιορεινές περιοχές, με το όνομα “Βλαστάρια”.
Για πρώτη φορά καλλιεργήθηκε σε 20 στρέμματα στην περιοχή των Γιαννιτσών το 1961 και σε μικρή έκταση σε ιδρύματα Γεωργικών Ερευνών. Σήμερα, έχουν δοθεί ικανοποιητικές επιδοτήσεις από το Υπουργείο Γεωργίας, έχει αυξηθεί η ζήτηση του σπαραγγιού με ικανοποιητικές τιμές και αποτελεί προϊον που εξάγεται κατά το 95% της παραγωγής του.
Διαθρεπτική αξία
Το σπαράγγι ως τρόφιμο είναι προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες. Η σύνθεση του ποικίλει ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του.
Είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό.
Πρωτεϊνη 1,62 – 1,79%
Λίπη 0,11 – 0,25%
Μη αζωτούχες ουσίες 2,26-2,33%
Ίνες 0,81-1,04%
Τέφρα 0,54-0,70%
Η περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία ανά 100 γραμμάρια φρέσκου σπαραγγιού είναι:
Ασβέστιο 20mg
Φώσφορος 60 mg
Σίδηρος 1 mg.
Περιεκτικότητα σε βιταμίνες:
Βιταμίνη Β 1 0,16 -1,25mg
Β2 0,19 – 2,17
Β7 1,40mg
C 30-33mg.
Τα 100 γραμμάρια δίνουν 26 θερμίδες.
Η συμπύκνωση των παραπάνω συστατικών βρίσκεται στο βλαστό και ελαττώνεται προς τη βάση. Η φλούδα του σπαραγγιού είναι πλουσιότερη σε συστατικά από ότι η καρδιά.
Κατά το βράσιμο η απώλεια των βιταμινών κυμαίνεται από 27-40%.
Η συγκομιδή γίνεται την άνοιξη (από τέλη Μαρτίου μέχρι το Μάιου) με ειδικά μαχαίρια, όταν τα βλαστάρια αποκτήσουν το επιθυμητό μέγεθος (19-23 εκ).
Στο ψυγείο διατηρούνται το πολύ 3 ημέρες σε διάτρητο πλαστικό σάκο ή τυλιγμένα σε υγρή πετσέτα. Στην κατάψυξη αφού ζεματιστούν προηγουμένως, διατηρούνται αρκετούς μήνες. Βρασμένα διατηρούνται στο ψυγείο 2-3 ημέρες.
Για να βράσουν σωστά, τα δένεται σε ματσάκια, με τις άκρες τους να προεξέχουν από το νερό.
Χρήσιμες συμβουλές
Ένα πιάτο σπαράγγια έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία όταν τα σπαράγγια είναι πρώτης ποιότητας, φρέσκα και τρυφερά.
Τα φρέσκα σπαράγγια σπάζουν εύκολα.
Τα χοντρά σπαράγγια είναι εύγεστα.
Τα πράσινα σπαράγγια έχουν πιο έντονη γεύση.
Τα σπαράγγια που έχουν καλλιεργηθεί σε αμμουδερά χωράφια είναι γλυκά.
Τα σπαράγγια καθαρίζονται με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες, ξεφλουδίζουμε τα 2/3 του βλαστού προς τη βάση.
Είναι ένα πολύ εύγεστο λαχανικό να συνοδεύσεται το κρέας ή το ρύζι σας αλλά και να τα απολαύσετε όπως οι Γάλλοι σκέτα με μια απλή σάλτσα αυγού (τη σος ολαντέζ)
Πηγή:
Αγροτικός Συνεταιρισμός Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Τυχερού