Θερμίδες, ώρες άσκησης, κιλά για απώλεια, τώρα έχουμε ένα νέο αριθμό για να μας απασχολεί: ένας φόρος ”λίπους”.
Κι όμως, να τί προτείνει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal: να αυξηθεί η φορολογία στα λιπαρά φαγητά ως μέτρο πιο υγιεινής διατροφής!
Μάλιστα, ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Ουγγαρίας έχουν ήδη επιβάλει φόρο σε ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, ενώ η Γαλλία στα ζαχαρούχα ποτά.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ενας υψηλός φόρος σε ανθυγιεινα τροφίμα και ποτά μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της αύξησης των ποσοστών της παχυσαρκίας.
Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η απότομη αύξηση των φόρων στα τσιγάρα το 2009 έχει συμβάλει στη δραματική μείωση του αριθμού των καπνιστών στις ΗΠΑ και υπάρχουν ελπίδες ένας φόρος ”λίπους” να μπορούσε να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, επιπλέον φόρος τουλάχιστον 20% στα ζαχαρούχα αναψυκτικά θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας τουλάχιστον 3,5% και την πρόληψη 2.700 θανάτων το χρόνο που οφείλονται σε καρδιακά νοσήματα.
Η μελέτη, επίσης, κάνει έκκληση για την μείωση του κόστους των υγιεινών τροφίμων και λαχανικών για να γίνουν πιο προσιτά σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.
Στον αντίλογο, δεν θεωρούνται ανθυγιεινά όλα τα πλούσια σε λίπος τρόφιμα. Τα καρύδια, το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο (!), τρόφιμα υψηλά σε λίπος που όμως έχουν συσχετιστεί θετικά με την νοητική υγεία, την καρδιοπροστατευτική δράση ακόμα και την απώλεια βάρους.
Επιπλέον, η αυξημένη φορολογία ίσως αλλάξει τις διατροφικές επιλογές, αλλά δεν παρέχει καμία εγγύηση ότι ο καταναλωτής δεν θα στραφεί σε άλλες ανθυγιεινές επιλογές.
Εξάλλου, για την επίλυση της κρίσης της παχυσαρκίας, οι άνθρωποι δεν χρειάζονται περισσότερη νομοθεσία, χρειάζονται περισσότερα κίνητρα.
Αυτού του είδους φορολογία πάντως, δεν είναι απίθανη και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), οι ασθένειες που προκαλούνται από την παχυσαρκία – όπως είναι για παράδειγμα η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά και ο διαβήτης – κοστίζουν στη χώρα μας ετησίως 1,2 δισ. Ευρώ.
Μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε στην Επιστημονική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής.
Βρε λες…(?)
Με αφορμή ένα άρθρο στο TIME HEALTHLAND
A 20% ‘Fat Tax’ Would Improve Public Health,
http://healthland.time.com/2012/05/16/study-a-20-fat-tax-would-improve-public-health/