Θες να αρχίσεις δίαιτα και ακούς για διάφορα είδη που υπόσχονται γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα. Δύο από τις πιο δημοφιλείς είναι η διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και εκείνη που είναι χαμηλή σε λίπος. Όμως πια είναι η πιο αποδοτική;
Η παχυσαρκία στις μέρες μας είναι πρόκληση και η στρατηγική για την αντιμετώπιση της ακόμα μεγαλύτερη, αφού το δυσκολότερο κομμάτι είναι το να βρει κανείς πια διατροφή του ταιριάζει, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την απώλεια βάρους. Μελετήθηκε, λοιπόν, το πώς η απόκριση της ινσουλίνης αλλά και τα γονίδια μας μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση της δίαιτας και την απώλεια των κιλών μετά από 12 μήνες.
Η ταυτότητα των διατροφών
Υψηλή προσοχή χρειάστηκε να δοθεί από την ομάδα χαμηλού λίπους στην οποία ζητήθηκε να περιορίσει την πρόσληψη ελαίων, υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος κρέατα, πλήρους περιεκτικότητας σε λίπος γαλακτοκομικά και σε ξηρούς καρπούς. Από την άλλη, στην ομάδα χαμηλών υδατανθράκων την πρόσληψη των δημητριακών, των σιτηρών, του ρυζιού, των αμυλώδη λαχανικών και των οσπρίων.
Κοινές οδηγίες δόθηκαν για:
- Αύξηση της πρόσληψης λαχανικών
- Μείωση της πρόσληψης πρόσθετων σακχάρων, ραφιναρισμένων άλευρων και trans λιπαρών οξέων
- Εστίαση σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλής θρεπτικής αξίας.
Τελικά, αυτό που φάνηκε σε υγιείς ενήλικες ήταν ότι κανένα από τα δύο είδη δεν είχε στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους στους 12 μήνες. Επίσης, τα γονίδια και η αλληλεπίδραση τους με την διατροφή δεν είχε κάποια στατιστικά σημαντική σχέση, με το ίδιο να ισχύει και με την έκκριση ινσουλίνης.
Σχετικά με τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, βρέθηκε ότι:
- Τα επίπεδα της LDL – χοληστερόλης μειώθηκαν με μια διατροφή χαμηλή σε λίπος
- Τα επίπεδα της HDL – χοληστερόλης αυξήθηκαν και εκείνα των τριγλυκεριδίων μειώθηκαν με μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.
Συμπεραίνουμε, συνεπώς ότι μιας και είναι παρόμοιας αποτελεσματικότητας διατροφές ανεξαρτήτου γονιδιακών παραγόντων ή έκκρισης ινσουλίνης είναι σημαντικό να βρεις εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στην καθημερινότητα σου και τις διατροφικές σου συνήθειες, μιας και μόνο τότε θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα που θα μπορέσουν να κρατήσουν.
Βιβλιογραφία:
- Gardner CD et.al., Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion: The DIETFITS Randomized Clinical Trial., JAMA. 2018 Feb 20;319(7):667-679
Γράφει ηΜαρία Μεντζέλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος B.Sc., Μ.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com