Κόκκινη μαγιά ή αλλιώς το νέο όπλο για την υπερλιπιδαιμία;

Η κόκκινη μαγιά είναι ένα παραδοσιακό κινέζικο προϊόν που προέρχεται από τη ζύμωση του μύκητα Monascus purpureus. Είναι, επίσης γνωστή και με το όνομα ‘’hongqu’’ ή Κoji με τις θεραπευτικές της ιδιότητες να παρατηρούνται για πρώτη φορά περίπου το 15ο αιώνα και βάση της κινέζικης ιατρικής προωθεί την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά την πέψη.

Οι μηχανισμοί που μπορεί να πιθανόν να βοηθούν την καλή λειτουργίας της καρδιάς είναι:

  • Ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ
  • Μείωση του βαθμού της φλεγμονώδους αντίδρασης
  • Βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας
  • Μείωση του σχηματισμού ελευθέρων ριζών (δραστικών μορφών οξυγόνου)
  • Αναστολή έκφρασης παραγόντων που σχετίζονται με την αρτηριακή υπέρταση

Η κόκκινη μαγιά έγινε δημοφιλής εξαιτίας των ανεπιθύμητων αντιδράσεων που μπορούν να προκαλέσουν οι στατίνες και θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να είναι μια ασφαλής εναλλακτική επιλογή.

H κύρια ενεργή δράση της είναι η λοβαστατίνη και άλλα ενεργά συστατικά που παίζουν ρόλο στη διαχείριση της υπερλιπιδαιμίας. Σημαντικό να τονίσουμε ότι η βιοδιαθεσιμότητα της λοβαστατίνης μέσω της από του στόματος πρόσληψης είναι σημαντικά βελτιωμένη στα προϊόντα του συμπληρώματος, λόγω:

  • της αυξημένης διάλυσης και
  • της μειωμένης κρυσταλλικότητας.

Στην Αμερική, ο FDA θεωρεί ότι ανήκει στα φάρμακα λόγω της περιεκτικότητας σε λοβαστατίνη.

Πρέπει να τονίσουμε ότι μείωση της LDL – χοληστερόλης κατά 1 mmol/L μπορεί να μειώσει κατά 9% τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και να προκαλέσει 25% μείωση σημαντικών αγγειακών συμβάντων κατά 25%, ακόμα και σε άτομα χαμηλού κινδύνου. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η κόκκινη μαγιά έχει τη δυνατότητα να μειώνουν τα επίπεδα LDL – χοληστερόλης στο αίμα από 10% μέχρι 33%. Ακόμα, στατιστικά σημαντική μείωση παρατηρήθηκε και για την περίπτωση της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Ενδιαφέρον όμως, προκάλεσε το γεγονός ότι οι θετικές επιδράσεις παρατηρήθηκαν για τη συστολική αρτηριακή πίεση, ενώ ήταν αρνητικές για τη διαστολική.

Ασφάλεια

Υπάρχουν μελέτες σε παιδιά και ενήλικες που έδειξαν την ασφάλεια στην κατανάλωση του και για αυτό προτάθηκε ως εναλλακτική επιλογή για τους ασθενείς που έχουν ιστορικό παρενεργειών από τη χρήση στατινών. Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ και τελικά να εγείρονται ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της εν συγκρίσει με τις στατίνες. Συνεπώς, χρειάζεται προσοχή για τη χρήση ‘’φυσικών’’ διατροφικών συμπληρωμάτων και πάντα να καταναλώνεται έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.


Πηγές:

  • Xiong X. et.al., The effects of red yeast rice dietary supplement on blood pressure, lipid profile, and C-reactive protein in hypertension: A systematic review., Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jun 13;57(9):1831-1851
  • Li Y. et.a.l, A meta-analysis of red yeast rice: an effective and relatively safe alternative approach for dyslipidemia., PLoS One. 2014 Jun 4;9(6):e98611
  • Mazzanti G. et.al., Adverse reactions to dietary supplements containing red yeast rice: assessment of cases from the Italian surveillance system., Br J Clin Pharmacol. 2017 Apr;83(4):894-908

    Μαρία Μεντζέλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος B.Sc., Μ.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com