Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του European Food Information Council ( EuFIC )
Ερώτηση:
Μήπως υπερεκτιμώνται οι απαιτήσεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα και ασβέστιο στις δυτικές κοινωνίες;
Παίρνοντας ένα αντίθετο παράδειγμα, οι Κινέζοι δεν καταναλώνουν σχεδόν καθόλου και δεν παθαίνουν οστεοπόρωση.
Απάντηση:
Στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής και δημόσιας υγείας δημιουργούν οδηγίες συνιστώμενων διαιτητικών προσλήψεων για τα κύρια συστατικά που απαιτούνται στα διάφορα στάδια της ζωής. Αυτές οι οδηγίες συνιστώμενων διαιτητικών προσλήψεων βασίζονται στις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού και μπορεί να κυμαίνονται από χώρα σε χώρα.
Στην Ασία, κάποιοι πληθυσμοί παραδοσιακά παράγουν και καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (στην Ινδία και τη Μογγολία μεταξύ άλλων), ενώ άλλοι όχι. Οι περισσότεροι Κινέζοι ανήκουν στη δεύτερη ομάδα, παρότι το γάλα εισήλθε στην Κίνα από τους αυτοκράτορες της δυναστείας Μαντσού, οι οποίοι κατάγονταν από τη Μογγολία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η οστεοπόρωση είναι διαδεδομένη και στην Κίνα (και προβλέπεται να αυξηθεί καθώς αυξάνεται η μέση διάρκεια ζωής, αφού η οστεοπόρωση είναι ασθένεια που εμφανίζεται μετά από κάποια ηλικία). Αυτό φαίνεται από πολλές μελέτες και η παρούσα κινέζικη κυβέρνηση έθεσε ως στόχο, για λόγους δημόσιας υγείας, μια αξιοσημείωτη πολιτική για την ανάπτυξη εθνικής βιομηχανίας γάλακτος και γαλακτοκομικών.
Τελικά, πρέπει να προσέχουμε πολύ όταν συγκρίνουμε διαφορετικά διαιτητικά μοντέλα και συμπεριφοριστικά πρότυπα σε διαφορετικούς πληθυσμούς από διαφορετικές χώρες, καθώς άλλα ειδικά τρόφιμα και συμπεριφορές μπορεί να είναι προστατευτικά ενάντια στην οστεοπόρωση.
Δείτε εδώ σχετικά για την οστική υγεία:
http://www.nutrinews.gr/?p=1433
Πρωινό πλούσιο σε ασβέστιο στο μικροσκόπιο: ένα βίντεο του AIS :
http://www.nutrinews.gr/?p=2145