της Λένας…
Κι αφού η Λένα μοιράστηκε την συνταγή της για κουραμπιέδες , υπό έντονες πιέσεις κατάφερα να αποσπάσω και τη συνταγή για μελομακάρονα!
Δική σας:
Συστατικά:
- 3 φλ. τσαγιού (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι μαλακό
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κ γλ κανέλα, 1/2 κ. γλ γαρύφαλλο ,1 κ.γλ σόδα ,1 μπέικιν
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και 1/2 φλ κονιάκ
- 1/2 φλ χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα
Για το σιρόπι:
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 1 φλ ζάχαρη
- 1 φλ νερό
- φλούδα λεμονιού και 1 ξύλο κανέλα
Εκτέλεση:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι (3 φλ. τσαγιού) και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα ή με το χέρι, να λιώσει η ζάχαρη.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι.
- Προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα.
- Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά.
- Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι.
- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.
- Πλάθουμε μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε λαμαρίνες.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄ στους 180οC, να ροδίσουν.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
- Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 8΄-10΄.
- Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε και σιροπιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα.
- Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Καλές γιορτές!