Πορτοκαλόπιτα (της Κατερίνας)

Μπορώ να πω πως η εξαδέρφη Κατερίνα μας περιποιήθηκε πολύ καλά το Πάσχα! Ενδοοικογενεική συνταγή που έχει περάσει χέρι χέρι από θείες και γιαγιάδες -εγγύηση:

IMG_0669

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας,
    450-500 γρ.
  • 4 µεγάλα αβγά
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • ξύσµα από 3 µεγάλα πορτοκάλια
  • 1,5 γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φακελάκι µπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ. απαλό ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

Για το σιρόπι

  • 1 ποτήρι χυµός πορτοκαλιού
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 πορτοκάλι, σε λεπτές ροδέλες
  • χυµός από 1 µικρό λεµόνι

Εκτέλεση

  1. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C
  2. Κόβουµε µε το χέρι τα φύλλα κρούστας σε µικρά κοµµάτια και
  3. Xτυπάµε στο µίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιήθουν σαν λευκή κρέμα. Προσθέτουµε το ξύσµα.
  4. Συνεχίζουμε να χτυπάμε με µέτρια ταχύτητα και ρίχνουµε λίγο-λίγο το γιαούρτι, τις βανίλιες και το µπέικιν πάουντερ και το λάδι.
  5. Σταµατάµε το µίξερ και προσθέτουµε λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας ανακατέυοντας.
  6. Αφήνουµε τα φύλλα να ποτίσουν.
  7. Ρίχνουµε το µείγµα σε λαδωµένο ταψάκι, απλωθεί σωστά, και το ψήνουµε για 1 ώρα.
  8. Στη µισή ώρα καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο. Η πίτα θα είναι έτοιµη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώµατα.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι:
    Βράζουµε τον χυµό σε κατσαρόλα µαζί µε τη ζάχαρη και την κανέλα, µέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουµε τις ροδέλες πορτοκαλιού και τον χυµό λεµονιού. Αφήνουµε να κρυώσει.
  10. Περιχύνουµε το σιρόπι και αφήνουμε την πίτα να να το ποτίσει.
    Όταν πιει το σιρόπι, είναι έτοιμη! Συνοδεύστε με γιαούρτι !

    Καλή απόλαυση!