Η σχέση του εντερικού μικροβιόκοσμου και των οστών έχει μελετηθεί και είναι παγιωμένη πλέον η βοηθητική τους δράση. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η επίδραση του σε διαφόρους τομείς της υγείας.
Ο γαστρεντερικός αυλός είναι ο ιστός που συμμετέχει:
- στην πέψη,
- απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και
- μέσω μορίων διεκπεραιώνεται τελικά η επικοινωνία με περιφερειακούς ιστούς.
Η κατανάλωση μη πέψιμων συστατικών όπως οι διαιτητικές ίνες με πρεβιοτική δράση (όπως τα πράσα, σπαράγγια, σκόρδο, κρεμμύδι, σιτάρι, βρώμη και σόγια) συνδέονται με αλλαγές στο μικροβιόκοσμο, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας του ξενιστή.
Η κατανάλωση πρεβιοτικών τώρα κυμαίνεται στα 1 – 4 g στους Αμερικάνους και 3 – 11 g στους Ευρωπαίους.
Οι μη πεπτόμενοι ολιγοσακχαρίτες θεωρούνται τα πιο υποσχόμενα πρεβιοτικά για την οστική υγεία. Παραδείγματα τέτοιων συστατικών περιλαμβάνουν τη λακτουλόζη, τους ολιγοσακχαρίτες, τους φρουκτοολιγοσακχαρίτες, τους γαλακτοολιγοσακχαρίτες και την ινουλίνη.
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η φτωχή διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μέγιστο οστικής μάζας. Από την άλλη, οι φρουκτάνες, οι γαλακτοολιγοσακχαρίτες και οι διαλυτές ίνες καλαμποκιού έχει φανεί ότι αυξάνουν την απορρόφηση ασβεστίου 6 – 12 % σε παρεμβάσεις διάρκειας 3 μηνών ως 1 χρόνου.
Οι ίδιες επιδράσεις φαίνεται να επιμένουν, καθώς η κατανάλωση λακτουλόζης, ινουλίνης και γαλακτοολιγοσακχαριτών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχει συνέπεια την αύξηση της απορρόφησης ασβεστίου. Βέβαια, η μετάβαση στην εμμηνοπαύση είναι πολύπλοκη διαδικασία και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, μιας και δεν είναι πολλά ερευνητικά δεδομένα ακόμα διαθέσιμα για τα πρώτα και τα τελευταία στάδια της εμμηνόπαυσης.
Τα πρεβιοτικά ως διαιτητική στρατηγική για την πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης
δύο βασικές στρατηγικές υπάρχουν για την προώθηση της υγείας των οστών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.
Στα πρώτα στάδια της του ανθρώπου, η καλύτερη στρατηγική είναι η υιοθέτηση συμπεριφορών που προωθούν την επίτευξη του μέγιστου οστικής μάζας.
Έπειτα, όταν το μέγιστο επιτευχθεί, ο στόχος αλλάζει και είναι η διατήρηση του και η μείωση της οστικής απώλειας των οστών.
Τα πρεβιοτικά είναι μια εναλλακτική και αποτελεσματική μέθοδος για την αύξηση της απορρόφησης ασβεστίου και της οστικής πυκνότητας σε άτομα με ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου.
Ακόμα, φαίνεται ότι μειώνουν την αναλογία οστικής απώλειας και μειώνουν τον κίνδυνο καταγμάτων στα επόμενα χρόνια. Συνολικά, τα αποτελέσματα είναι μέτρια και δε θα πρέπει τα πρεβιοτικά να αντιμετωπίζονται ως μια μεμονωμένη προσέγγιση της υγείας των οστών, ειδικά στα άτομα με αυξημένη διαιτητική ανεπάρκεια ασβεστίου.
Σε περίπτωση που μέσα από δράση τους στον εντερικό μικροβιόκοσμο τα προβιοτικά συνεισφέρουν στην υγεία των οστών, η ενσωμάτωση τέτοιων λειτουργικών συστατικών ή τροφίμων που φυσικά περιέχουν πρεβιοτικά θα πρέπει να εστιάζει στην επίτευξη των συστάσεων για την καλή υγεία των οστών.
Βιβλιογραφία:
Whisner CM, Castillo LF, Prebiotics, Bone and Mineral Metabolism, Calcif Tissue Int. 2017 Oct 27
Γράφει για το NutriNews.gr η Μαρία Μεντζέλου, Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τηλ. 6984515475, email: maria.mentzelou@hotmail.com