Για να αποκτήσεις το αδύνατο και στεγνό σώμα που θέλεις, πρέπει να κόψεις από την διατροφή σου τις περιττές θερμίδες, έτσι; Όλα εκείνα που είναι υψηλά σε θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά δεν πάνε μαζί με την καύση λίπους. Κομμένα τα μπισκότα, το παγωτό, οι πατάτες.
Ή μήπως όχι;
Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε το εξής:
Ο βασικότερος παράγοντας που η πλειοψηφία αποτυγχάνει να μείνει συγκεντρωμένη στον στόχο της, είναι η αυστηρότητα των μέτρων στην οποία επιβάλλεται!
Αν δεν επιτρέψεις ποτέ στον εαυτό σου να καταναλώνει τρόφιμα που απολαμβάνεις τότε είτε θα ”σπάσεις” και θα ορμήξεις σε όλα όσα στερήθηκες στην πρώτη ευκαιρία (ίσως στην δεύτερη ή τρίτη, αλλά το αποτέλεσμα ίδιο ειναι), είτε πολύ απλά θα συνεχίσεις να ζεις ”μίζερα”.
Και όσο αφορά στη σοκολάτα, την οποία κατηγορούμε συνήθως πρώτη, πλέον οι ευεργετικές της επιδράσεις στην υγεία είναι αποδεδειγμένες:
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση
- Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την γλυκαιμική αντίδραση
- Καλή αντιοξειδωτική προστάσια χάρη στα φλαβονοειδή
- Θετική επίδραση στην διάθεση
- Βελτίωση της αιματικής ροής μέσω αυξημένης αγγειοδιαστολής των αιμοφόρων αγγείων
- Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
Η μαύρη σοκολάτα είναι καλή πηγή των καλών λιπαρών. Επιπλέον, περιέχει μία μεγάλη ποσότητα φλαβονοειδών και είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2. (δες περισσότερα εδώ http://www.nutrinews.gr/?p=1325
Μέχρι αυτό το σημείο, η χρήση «σοκολάτα» έχει καλύψει ΜΟΝΟ τη σκούρα σοκολάτα αφήνοντας τη φλεγμονώδη, ανθυγιεινή γάλακτος και λευκή έξω στη ζέστη για να λιώσουν (όπως θα έπρεπε)!
Αυτό είναι και το κύριο πρόβλημα: από διαθρεπτική άποψη, απλά δεν συγκρίνονται.
Αν και, για να λέμε την αλήθεια, όλα τα οφέλη της μαύρης προέρχονται από την υψηλή περιεκτηκότητα σε κακάο. Εξάλλου, και πάλι 100γρ μαύρης σοκολάτας θα μας δώσουν 600 θερμίδες, ενέργεια που εαν περισσεύει θα αποθηκευτεί.
Επιστρέφουμε και πάλι σε αυτό που είπαμε από την αρχή: δεν είναι απαραίτητο να στερείσαι καθημερινά μικρές απολάυσεις. Βρες κάποιες πρακτικές λύσεις ωστε να κρατάς στο προσωπικό σου διαιτολόγιο όσα θέλεις χωρίς βέβαια να ξεχνάς να συντηρείς τους στόχους σου και την αυτοσυγκράτησή σου.
Με αφορμή ένα αρθρό στο Sports Nutrition Insider, ”Chocolate For Fat Loss?”
http://sportsnutritioninsider.insidefitnessmag.com/
Οι πηγές:
Francois-Pierre J. Martin, Serge Rezzi, Emma Peré-Trepat, Beate Kamlage, Sebastiano Collino, Edgar Leibold, Jürgen Kastler, Dietrich Rein, Laurent B. Fay and Sunil Kochhar, (2009) ‘Metabolic Effects of Dark Chocolate Consumption on Energy, Gut Microbiota, and Stress-Related Metabolism in Free-Living Subjects’, Journal of Proteome Research, 8(12), pp 5568–5579Grassi D, Necozione S, Lippi C, Croce G, Valeri L, Pasqualetti P, Desideri G, Blumberg JB, Ferri C., (2005) ‘Cocoa reduces blood pressure and insulin resistance and improves endothelium-dependent vasodilation in hypertensives’, Hypertension, 46(2): 398-405
Hunter, J. Edward; Zhang, Jun; Kris-Etherton, Penny M. (January 2010). “Cardiovascular disease risk of dietary stearic acid compared with trans, other saturated, and unsaturated fatty acids: a systematic review”. Am. J. Clinical Nutrition (American Society for Nutrition) 91 (1): 46–63
Schroeter, H., Roberta R. Holt, R., Timothy J. Orozco, T., Schmitz, H., & Keen, C. (2003) ‘Nutrition: Milk and absorption of dietary flavanols’, Nature 426, 787-78
Shiina, Y., Funabashi, N., Lee, K., Murayama, T., Nakamura, K., Wakatsuki, Y., Daimon, M., & Komuro, I. (2009). ‘Acute effect of oral flavonoid-rich dark chocolate intake on coronary circulation, as compared with non-flavonoid white chocolate, by transthoracic Doppler echocardiography in healthy adults’ International Journal of Cardiology, 131 (3), 424-429