Της Λένας
Υλικά:
- 1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο
- 1/2 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
- 2 φακελάκια μαγιά ξερή
- 2 κουταλάκια αλάτι
- ζεστό νερό (όσο πάρει)
Εκτέλεση:
- Λιώστε τη μαγιά με το αλάτι σε 1 φλιτζάνι ζεστό, όχι καυτό νερό!
- Σε ενα μεγάλο μπωλ ρίξτε το αλεύρι με την λιωμένη μαγιά και το αλάτι
- Αρχίστε να ζυμώνετε, ρίχνοντας σιγά σιγά όσο ζεστό νερό χρειαστεί, μέχρι να πετύχετε ζύμη μαλακή, να μην κολλά στα δάχτυλα
- Ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν χρειαστεί,περίπου 10΄-15′
- Τη μοιράζετε σε 2 ίσα μέρη (φρατζόλες ή καρβελάκια) και τα βάζετε σε λαδωμένα σκεύη. Στρογγυλά ταψάκια για τα καρβελάκια ή μακρόστενες φόρμες για τις φρατζόλεςΜπορείτε να βάλετε όλη τη ζύμη σε ένα ταψί ή φόρμα αν θέλετε 1 κιλό και όχι 2 τεμάχια του μισού κιλού
- Σκεπάστε με καθαρή πετσέτα και βάλτε τα στην άκρη να φουσκώσουν μέχρι να φτάσουν στο χείλος του ταψιού,περίπου 1-1/12 ώρα.
- Τρυπήστε τη ζύμη σε μερικά σημεία και ψήστε τα ψωμάκια στους 200 βαθμούς να ροδοψηθούν,περίπου 50΄εως 1ώρα ανάλογα του ποσο χοντρά έχουν γίνει.
- Μόλις είναι έτοιμα,ξεφορμάρουμε,στήνουμε όρθια τα ψωμάκια και με ένα πινέλο ραντίζουμε με λίγο νερό τις επιφάνειες .
- Διατηρείστε τα τυλιγμένα σε πετσέτα και κλεισμένα σε σακούλα αν θα τα καταναλώσετε σύντομα ή σε σακούλα στην κατάψυξη
Καλή επιτυχία!!!