Σπιτικό ψωμί (με ή χωρίς γλυκάνισο)

της Λένας

για 2 καρβέλια θα χρειαστείτε:

  • 1 κιλό αλεύρι (1/2 ολικής αλέσεως και 1/2 αλευρι για όλες τις χρήσεις)
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (όταν ξεμένω βάζω φρέσκια, αφού την έχω διαλύσει με χλιαρό νερό, απλώς αφήνω περισσότερη ώρα στο 1ο φούσκωμα)
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 1/2 – 3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 1/2 – 3 ποτήρια χλιαρό νερό

Αν θέλετε και άρωμα, μπορείτε να βάλετε και λίγο γλυκάνισο.

Εκτέλεση:

  1. Σε μια λεκάνη ανακατεύω αλεύρι, μαγιά, αλάτι και ζάχαρη και προσθέτω σιγά σιγά το νερό.
  2. Ζυμώνω μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μου. Δεν το “βασανίζω” το ζυμάρι, απλώς ρίχνω το νερό και φτιάχνω μια ζύμη.
  3. Λαδώνω ένα άλλο σκεύος και αφού έχω κάνει μια μπάλα την ζύμη μου την εναποθέτω εκεί , σκεπάζω και περιμένω κανένα μισάωρο να φουσκώσει.
  4. Αφού φουσκώσει ζυμώνω πάλι κανένα 2λεπτο…. πλάθω 2 καρβελάκια… στρώνω σουσαμάκι σε μια επιφάνεια και κυλάω τα ψωμιά.
  5. Τα βάζω σε φόρμες μακρόστενες του κέικ, σκεπάζω και αφήνω 1 με 1 + 1/2 ώρα.
  6. Θα ξαναφουσκώσουν που σημαίνει πως είναι έτοιμα να τα βάλω στον φούρνο, αφού πρώτα χαράξω 3 λοξές γραμμές στο καθένα για ομορφιά.
  7. Ψήνω για 35-40 λεπτά στους 180-200 βαθμούς και ιδού το αποτέλεσμα!

 

Η Λένα μας έχει ξαναφτιάξει ψωμάκι: http://www.nutrinews.gr/?p=841

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το ψωμί