της Λένας
για 2 καρβέλια θα χρειαστείτε:
- 1 κιλό αλεύρι (1/2 ολικής αλέσεως και 1/2 αλευρι για όλες τις χρήσεις)
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (όταν ξεμένω βάζω φρέσκια, αφού την έχω διαλύσει με χλιαρό νερό, απλώς αφήνω περισσότερη ώρα στο 1ο φούσκωμα)
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 1/2 – 3 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 1/2 – 3 ποτήρια χλιαρό νερό
Αν θέλετε και άρωμα, μπορείτε να βάλετε και λίγο γλυκάνισο.
Εκτέλεση:
- Σε μια λεκάνη ανακατεύω αλεύρι, μαγιά, αλάτι και ζάχαρη και προσθέτω σιγά σιγά το νερό.
- Ζυμώνω μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μου. Δεν το “βασανίζω” το ζυμάρι, απλώς ρίχνω το νερό και φτιάχνω μια ζύμη.
- Λαδώνω ένα άλλο σκεύος και αφού έχω κάνει μια μπάλα την ζύμη μου την εναποθέτω εκεί , σκεπάζω και περιμένω κανένα μισάωρο να φουσκώσει.
- Αφού φουσκώσει ζυμώνω πάλι κανένα 2λεπτο…. πλάθω 2 καρβελάκια… στρώνω σουσαμάκι σε μια επιφάνεια και κυλάω τα ψωμιά.
- Τα βάζω σε φόρμες μακρόστενες του κέικ, σκεπάζω και αφήνω 1 με 1 + 1/2 ώρα.
- Θα ξαναφουσκώσουν που σημαίνει πως είναι έτοιμα να τα βάλω στον φούρνο, αφού πρώτα χαράξω 3 λοξές γραμμές στο καθένα για ομορφιά.
-
Ψήνω για 35-40 λεπτά στους 180-200 βαθμούς και ιδού το αποτέλεσμα!
Η Λένα μας έχει ξαναφτιάξει ψωμάκι: http://www.nutrinews.gr/?p=841