Συνταγές με κινόα (του Σπύρου)

Ο φίλος Σπύρος, δρομέας και vegan, δηλώνει συχνός καταναλωτής κινόα πριν ή μετά τις προπονήσεις του. (θυμηθείτε την θρεπτικότητά του κινόα )
Έπειτα από ισχυρές πιέσεις, κατάφερα να αποσπάσω όχι μία αλλά δύο μυστικές συνταγές του!

Ορίστε λοιπόν:

 

Κινόα (αλμυρό)

Συστατικά

  • 1 μέρος κινόα
  • 2 μέρη νερό (ίσως και λίγο λιγότερο, ανάλογα πόσο πηχτό το θέλετε)
  • ½ φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ανάλογα τις προτιμήσεις)
  • φρέσκια τομάτα
  • ½ κουταλάκι κουρκουμάς (προεραιτικά μεν, απογειώνει εγγυημένα το πιάτο δε)
  • πιπερίτσα (για χρώμα)
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και λιώνω το σκόρδο.
  2. Τα ρίχνω σε κατσαρολάκι μαζί με το ελαιόλαδο και ροδίζω το κρεμμύδι
  3. Προσθέτω την πιπερίτσα
  4. Ρίχνω το κινόα και λίγο έπειτα το νερό
  5. Τρίβω την τομάτα και την προσθέτω
  6. Προσθέτω τον κουρκουμά και αλατοπιπερώνω
  7. Το αφήνω σε χαμηλή φωτία μέχρι να πιει το νερό του. Να θυμάστε οτι όσο πιο έτοιμο είναι, τόσο ανοίγουν οι σπόροι.
  8. Δοκιμάζω να μην είναι κριτσνιστό.
  9. Έτοιμο!

Και έτσι προκύπτει ένας θρεπτικότατος χυλός που μπορείτε να τον καταναλώσετε σαν κυρίως, σαν συνοδευτικό αλλά και σε σαλάτα με πράσινα φυλλώδη!


2. Κινόα (γλυκό)

Συστατικά

  • 1 μέρος κινόα
  • 2 μέρη νερό (ίσως και λίγο λιγότερο, ανάλογα πόσο πηχτό το θέλετε)
  • Βουτυράκι
  • Μέλι, κανέλα, σταφίδες, ξ.καρποί

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνω (ΔΕΝ καίω) το βούτυρο
  2. Ρίχνω το κινόα και αφού ροδίσει το νερό
  3. Προσθέτω το μέλι και τις σταφίδες
  4. Το αφήνω σε χαμηλή φωτία μέχρι να πιει το νερό του
  5. Ρίχνω μυρωδάτη κανελίτσα και αν θέλω ξηρούς καρπούς

Είναι υπέροχο και θρεπτικότατο, ό,τι πρέπει για την μεταπροπονητική αναπλήρωση!

 

Ευχαριστούμε Σπύρο!