Φήμες λένε οτι κυκλοφορούν ανάμεσά μας κάποιες προκαταλήψεις σχετικά με τρόφιμα όπως το αυγό και τα κορεσμένα λιπαρά ή συνήθειες, όπως η συχνότητα γευμάτων. Για να δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά την βιβλιογραφία:
Μύθος 1: Αυγό, το πολύ ένα την εβδομάδα
Τα αυγά, τα οποία περιέχουν υψηλή ποσότητα χοληστερόλης έχουν καταδικαστεί οτι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αλλά πρόσφατα έχει αποδειχθεί ότι η χοληστερόλη στη διατροφή δεν αυξάνει πραγματικά τη χοληστερόλη στο αίμα. Μάλιστα, τα αυγά και συγκεκριμένα πολύτιμα φωσφολιποειδή στον κρόκο βοηθούν στον καλύτερο μεταβολισμό και απέκκριση της χοληστερόλης! Επίσης, στο πρωινό μπορεί να βοηθήσουν την μείωση του βάρους!
Μαζί με το γάλα είναι από τα πιο πλήρη και θρεπτικά τρόφιμα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε όλα τα είδη των θρεπτικών ουσιών, με μοναδικές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν το ανοσοποιητικό.
(δείτε τί έχουμε πει κι εδώ http://www.nutrinews.gr/?p=708 )
Μύθος 2: Αποφεύγετε τα κορεσμένα λιπαρά
Πριν από μερικές δεκαετίες η επιδημία της καρδιακής νόσου σχετίστηκε ισχυρά με το διατροφικό λίπος, το κορεσμένο λίπος.
Κι όμως, νεότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν προκαλούν καρδιακές παθήσεις ενώ οι πηγές τους όπως το κρέας , το γάλα, το έλαιο καρύδας, το τυρί και άλλα είναι απαραίτητα για καλή υγεία. Το συστατικό εκείνο που ενοχοποιείται πλέον είναι τα trans-λιπαρά.
Μύθος 3: τα πολλά λιπαρα οδηγούν σε αύξηση βάρους
Ακούγεται ενδιαφέρον ο συλλογισμός οτι η κατανάλωση λίπαρών αυξάνει το σωματικό λίπος. Πάραυτα, δεν είναι τόσο απλό. Παρά το οτι το λίπος έχει περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με τους υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες, η υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες δεν σχετίζονται απαραίτητα με την παχυσαρκία ή την αύξηση βάρους, το αντίθετο μάλιστα! Δίαιτες που είναι υψηλές σε λίπος (και χαμηλή σε υδατάνθρακες) , όπως η Ατκινς για παράδειγμα, προκαλούν πολύ μεγαλύτερη απώλεια λίπους από τις δίαιτες που είναι χαμηλές σε λιπαρά. Οφείλουμε να τονίσουμε επίσης οτι η Μεσογειακού τύπου διατροφή χαρακτηρίζεται από την υψηλή σε λίπος περιεκτικότητά της (μέχρι και 42%!) κι όμως κρατά τα σκήπτρα για το πιο υγιεινό προφιλ διατροφής!
Μύθος 4: προτιμάτε προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά
Καθώς το λίπος στο τρόφιμο είναι συνήθως αυτό που ”φέρει” την γεύση, οι κατασκευαστές τροφίμων σε ένα χαμηλό σε λιπαρά τρόφιμο ”γεμίζουν” το κενό της γεύσης με γλυκαντικά, ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες συμφωνούν σε μια εξαιρετικά σημαντική συσχέτιση των προϊόξτνων χαμηλώ(μένων)ν λιπαρών με διάφορες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, καρδιακή νόσο, πρόωρο τοκετό και την κατάθλιψη!
Μύθος 5: υψηλη κατανάλωση πρωτεϊνης επιβαρρύνει τους νεφρούς
Η πολύ υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνης (πάνω από 2γρ/χγρΣΒ) έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της οστικής πυκνότητας και επιβάρρυνσης των νεφρών. Είναι αλήθεια πως η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνης αυξάνει την απέκκριση ασβεστίου, αλλά στην πράξη τελικά η ποσότητα και διάρκεια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οστεοπενία δεν εφαρμόζονται.
Από την άλλη, μια υψηλή σε πρωτεΐνες διατροφή σχετίζεται με τη βελτίωση της υγείας των οστών και τη μείωση του κινδύνου κατάγματος. Επίσης μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τα συμπτώματα του διαβήτη, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας!
Μύθος 6: πρέπει να κάνουμε τα πολλά γεύματα
Κι όμως αυτή η αντίληψη έχει απορριφθεί πολλές φορές! Σε μελέτες όπου μια ομάδα τρώει πολλά μικρά γεύματα και η το ίδιο ποσό των τροφίμων σε λιγότερα γεύματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κυριολεκτικά καμία διαφορά μεταξύ των δύο. Μάλιστα, δεν είναι φυσικό για το ανθρώπινο σώμα να είναι συνεχώς σε κατάσταση κορεσμού. Επιπλέον, η νηστεία ή η εναλλασόμενη δίαιτα ίσως είναι ευεργετική για κάποιους.
(δείτε τί είχαμε πει εδώ http://www.nutrinews.gr/?p=2545
και εδώ http://www.nutrinews.gr/?p=2390 )
Ενδεικτική βιβλιογραφία:
- Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies, BMJ 2013
http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539 - Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects, J Am Coll Nutr. 2005
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373948 - Egg breakfast enhances weight loss, International Journal of Obesity (2008)
http://www.nature.com/ijo/journal/v32/n10/abs/ijo2008130a.html - Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease, Am J Clin Nutr 2010
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract - Saturated fat and cardiovascular disease: The discrepancy between the scientific literature and dietary advice, Nutrition 2011
http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007%2811%2900314-5/abstract - Dietary protein and skeletal health: a review of recent human research, Curr Opin Lipidol. 2011
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21102327 - Increased meal frequency does not promote greater weight loss in subjects who were prescribed an 8-week equi-energetic energy-restricted diet., Br J Nutr. 2010
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19943985 - The influence of higher protein intake and greater eating frequency on appetite control in overweight and obese men., Obesity 2010
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20339363 - Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN Diets for Change in Weight and Related Risk Factors Among Overweight Premenopausal Women, JAMA 2007
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=205916 - Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis, BMJ 2013
http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8707
Με αφορμή ένα εξαιρετικό άρθρο στον καθημερινό ηλεκτρονικό τύπο:
Top 11 Biggest Lies of Mainstream Nutrition
http://authoritynutrition.com/11-biggest-lies-of-mainstream-nutrition/
Είχαμε ξανα-αναφερθεί σε αστικούς μύθους εδώ:
http://www.nutrinews.gr/?p=1812