Ξεκίνησα να γράφω τη συνταγή, αλλά θα’τανε κρίμα να μην αναφερθώ στα πατζάρια! Αυτοί οι κατακόκκινοι γλυκοί βολβοί είναι πραγματικά πολύ θρεπτικοί και στην βιβλιογραφία υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τις ευεγερτικές τους ιδιότητες!
Λίγα λόγια για τα πατζάρια:
Τα πατζάρια είναι από τα πιο γλυκά λαχανικά, από το φυτό τρώγεται και η ρίζα και τα φύλλα του, και αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες βοηθάνε στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Όπως όλοι οι βολβοί, περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία και συστατικά του χώματος στο οποίο καλλιεργούνται αλλά και όπως όλα τα λαχανικά, περιέχουν αρκετό κάλιο οπότε βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
Συγκεκριμένα για την αντιμέτωπιση της υπέρτασης, τα πατζάρια έχουν μελετηθεί αρκετά καθώς έχουν υψηλή συγκέντρωση νιτρικών ιόντων. (δες παρακάτω σχετικά με τα νιτρικά ιόντα)
Στους αθλητές μάλιστα, ο χυμός πατζαριού είναι γνωστός για τις οφέλιμες ιδιότητές του. Μάλιστα,πρόσφατη έρευνα στο Journal of Applied Physiology έδειξε οτι 500ml χυμού την ημέρα αυξάνει την αντοχή κατά 16%.
Θεωρείται οτι ενισχύει την αντοχή καθώς η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου, ένα αέριο, το οποίο προκαλεί διαστολή των αρτηριών και μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Στον αντίλογο, σχετικά με την κατανάλωση νιτρικών υπάρχουν ενστάσεις (δείτε εδώ http://jap.physiology.org/content/107/5/1677.long ) καθώς ενοχοποιούνται για πιθανότητα καρκινογένεσης.
Από την άλλη πάλι, τα πατζάρια είναι επίσης γνωστά για την περιεκτηκότητά τους σε βητακυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο μελετάται ως προς ευεγερτικές ιδιότητές για την αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια καθώς φαίνεται πως αποτρέπει την περαιτέρω ζημιά των εγκεφαλικών κύτταρών.
Έρευνες για τον καρκίνο του εντέρου, έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παντζαριών ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων CD8, τα οποία εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα. Οι έρευνες δεν κατέστησαν το παντζάρι ως «αντικαρκινική» τροφή, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Χάρη στην περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Παρακάτω παραθέτουμε την διαθρεπτική τους ανάλυση ανά 100 γραμμάρια.
Διαθρεπτική ανάλυση πατζαριών:
Συστατικό Ανά 100gr
Υδατάνθρακες 9,56 g
Σάκχαρα 6,76 g
Φυτικές ίνες 2,8 g
Πρωτεΐνες 1,61 g
Λιπίδια 0,17 gr
Θερμίδες 43 kcal
Κάλιο 325,00 mg
Νάτριο 78,00 mg
Φώσφορος 40,00 mg
Μαγνήσιο 23,00 mg
Ασβέστιο 16,00 mg
Σίδηρος 1,80 mg
Ψευδάργυρος 0,35 mg
Μαγγάνιο 0,33 mg
Χαλκός 0,08 mg
Σελήνιο 0,70 mcg
Χολίνη 6,00 mg
Ασκορβικό οξύ 4,90 mg
Νιασίνη 0,33 mg
Παντοθενικό οξύ 0,16 mg
Φολικά 109,00 mcg
Πυριδοξίνη 0,07 mg
E, α τοκοφερόλη 0,04 mg
Ριβοφλαβίνη 0,04 mg
Θιαμίνη 0,03 mg
Β Καροτένη 20,000 mcg
Δείτε πληροφορίες εδώ:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11087483
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661447
http://news.bbc.co.uk/2/hi/8186947.stm
http://jap.physiology.org/content/107/5/1677.long
Και τώρα, το μπονους, η συνταγή!
Υλικά:
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 κεσεδάκι παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια ή αλεσμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο (ανάλογο πόσο βαρύ το θέλετε)
3 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
Λίγο αλάτι
3-4 κουταλιές καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια ή κοπανισμένα
Εκτέλεση:
1. Αδειάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι
2. Πατάμε με τη λάμα του μαχαιριού το σκόρδο να ανοίξει το φλούδι του αλλά δεν το καθαρίζουμε, και το βάζουμε στο γιαούρτι.
3. Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξύδι και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
4. Προσθέτουμε τα παντζαρια και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
5. Αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
6. Όταν θέλουμε να τη σερβίρουμε, βγάζουμε τη σκελίδα του σκόρδου, τη βάζουμε σε μπολάκι σερβιρίσματος και αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη καρύδι.
Ταιριάζει με ψάρι, ψητά λαχανικά αλλά και με σκέτο φρέσκο ψωμάκι!
Καλή όρεξη!