Ο φίλος Σπύρος, δρομέας και vegan, δηλώνει συχνός καταναλωτής κινόα πριν ή μετά τις προπονήσεις του. (θυμηθείτε την θρεπτικότητά του κινόα )
Έπειτα από ισχυρές πιέσεις, κατάφερα να αποσπάσω όχι μία αλλά δύο μυστικές συνταγές του!
Ορίστε λοιπόν:
Κινόα (αλμυρό)
Συστατικά
- 1 μέρος κινόα
- 2 μέρη νερό (ίσως και λίγο λιγότερο, ανάλογα πόσο πηχτό το θέλετε)
- ½ φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο (ανάλογα τις προτιμήσεις)
- φρέσκια τομάτα
- ½ κουταλάκι κουρκουμάς (προεραιτικά μεν, απογειώνει εγγυημένα το πιάτο δε)
- πιπερίτσα (για χρώμα)
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και λιώνω το σκόρδο.
- Τα ρίχνω σε κατσαρολάκι μαζί με το ελαιόλαδο και ροδίζω το κρεμμύδι
- Προσθέτω την πιπερίτσα
- Ρίχνω το κινόα και λίγο έπειτα το νερό
- Τρίβω την τομάτα και την προσθέτω
- Προσθέτω τον κουρκουμά και αλατοπιπερώνω
- Το αφήνω σε χαμηλή φωτία μέχρι να πιει το νερό του. Να θυμάστε οτι όσο πιο έτοιμο είναι, τόσο ανοίγουν οι σπόροι.
- Δοκιμάζω να μην είναι κριτσνιστό.
- Έτοιμο!
Και έτσι προκύπτει ένας θρεπτικότατος χυλός που μπορείτε να τον καταναλώσετε σαν κυρίως, σαν συνοδευτικό αλλά και σε σαλάτα με πράσινα φυλλώδη!
2. Κινόα (γλυκό)
Συστατικά
- 1 μέρος κινόα
- 2 μέρη νερό (ίσως και λίγο λιγότερο, ανάλογα πόσο πηχτό το θέλετε)
- Βουτυράκι
- Μέλι, κανέλα, σταφίδες, ξ.καρποί
Εκτέλεση
- Ζεσταίνω (ΔΕΝ καίω) το βούτυρο
- Ρίχνω το κινόα και αφού ροδίσει το νερό
- Προσθέτω το μέλι και τις σταφίδες
- Το αφήνω σε χαμηλή φωτία μέχρι να πιει το νερό του
- Ρίχνω μυρωδάτη κανελίτσα και αν θέλω ξηρούς καρπούς
Είναι υπέροχο και θρεπτικότατο, ό,τι πρέπει για την μεταπροπονητική αναπλήρωση!
Ευχαριστούμε Σπύρο!