Ναι, η καλή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας, ενώ ξέρουμε ότι διάφορα ροφήματα όπως το τσάι σχετίζονται με υψηλά επίπεδα υγείας.
Υπάρχουν, όμως, κι απλές, καθημερινές καταστάσεις που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με διάφορα ροφήματα!
Ας δούμε δέκα από αυτές:
1. Για το κρύωμα: τσάι με λεμόνι. Γενικά, η πόση υγρών είναι απαραίτητη αλλά φαίνεται πως το ζεστό τσάι με λεμόνι (και λίγο αλκοόλ) βοηθάει στην διάλυση του φλέγματος. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά, καθώς φαίνεται πως βοηθούν στην συμφώριση φλέγματος.
2. Για το βήχα: μέλι. Γλυκάνετε το τσάι σας με μια κουταλιά μέλι. Το μέλι μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία του βήχα που σχετίζεται με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού καθώς καλύπτει το πίσω μέρος του λαιμού και η γλυκύτητα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σάλιου.
3. Για τον πονόλαιμο: τσάι με κουρκουμά. Ο κουρκουμάς φαίνεται πως βοηθάει στον περιορισμό της φλεγμονής και σε συνδυασμό με ζεστό τσάι μπορεί να απαλύνει τον πονόλαιμο από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.
4. Για την υπνηλία: καφές. Εντάξει, ο καφές δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο καφές είναι ικανός να μας κρατήσει ξύπνιους από τις μεσημεριανές έως τις βραδινές ώρες εξαιτίας της καφεϊνης, σε αντίθεση με το τσάι που μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση.
5. Για την αϋπνία: χαμομήλι ή βαλεριάνα. Και τα δύο αυτά βότανα έχουν σχετιστεί με την χαλάρωση και την βοήθεια σε προβλήματα ύπνου.
6. Για την πέψη: μαστίχα. Η μαστίχα είναι από τα καλύτερα καταπραϋντικά της δυσπεψίας και το σημαντικότερο είναι οτι το ξέρουμε από τις γιαγιάδες μας!
7. Για τα πικάντικα τρόφιμα: κεφίρ. Το λίπος και η πρωτεΐνη των γαλακτοκομικών διευκολύνουν το έγκαυμα από πικάντικα τρόφιμα (τα άπαχα γαλακτοκομικά δεν βοηθάνε). Επίσης, το ελαφρά όξινο κεφίρ βοηθά στην εξουδετέρωση συστατικών όπως καψαϊκίνη, οι οποίες δημιουργούν την καυτερή γεύση.
8. Για το hangover: νερό και χυμός πορτοκάλι. Η πλήρης επανανυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας. Επίσης, τροφές πλούσιες σε κάλιο και απλά σάκχαρα, όπως το πορτοκάλι, βοηθούν στην αναπλήρωση ηλεκτρολυτών και την αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας.
9. Για την κακή αναπνοή: νερό και δυόσμο. Η διατήρηση της υγρασίας του στόματος βοηθάει στην πλύση του στόματος και την πρόληψη της κακοσμίας. Επίσης, ο δυόσμος βοηθάει στην καταπολέμηση των μικροοργανισμών που είναι υπέυθυνοι για αυτή. Αντίθετα, τα ζαχαρούχα ποτά ενισχύουν την παραγωγή βακτηρίων και ζυμών οπότε και την κακοσμία από τα μεταβολικά παράγωγά τους.
10. Για το χτίσμο μυων: γάλα. Το γάλα αναφέρεται ως το καλύτερο τρόφιμο για μετά την άσκηση. Ως υγρό επανυδατώνει ενώ οι πρωτεϊνες ορού γάλατος και η καζεϊνη αποδεδειγμένα θεωρούνται από τις πιο κατάλληλες για το χτίσμο των μυών. Επίσης, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και ασβέστιο που βοηθούν στην πρόληψη κράμπεων.
Με αφορμή ένα άρθρο στο TIME HEALTHLAND
The Right Drink for Every Situation http://healthland.time.com/2012/09/28/the-right-drink-for-every-situation/?iid=obinsite