Ικαρία: εκεί που οι άντρες ξεχνούν να πεθάνουν…και ζουν και πολύ καλά! Ποιά είναι τα μυστικά των Ικαριωτών γερόντων;
Ορίστε λοιπόν, η μελέτη ΙΚΑΡΙΑ:
Το ελληνικό νησί θεωρείται ότι αποτελεί μέλος της ομάδας των «μπλε ζωνών» μακροβιότητας ( στις μπλε ζώνες ανήκουν επίσης οι Σαρδηνία, Οκινάουα, Ιαπωνία,Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια και η Χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα) .
Σε όλες αυτές τις περιοχές το ποσοστό των κατοίκων άνω των 90 ετών βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών.
Μάλιστα, παρά την διαφορετικότητά των εθνών και των φυλών οι περιοχές παρουσιάζουν 5 κοινά χαρακτηριστικά:
- η οικογενειακή συνοχή,
- η αποφυγή του καπνίσματος,
- η διατροφή βασισμένη σε φυτικές ίνες,
- η ήπια και καθημερινή φυσική δραστηριότητα,
- η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες στις οποίες άτομα όλων των ηλικιών είναι ενεργά και ενταγμένα στο σύνολο.Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 1.420 άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω από την Ικαρία, μεταξύ των οποίων 187 (89 άνδρες και 98 γυναίκες) ήταν ηλικίας 80 ετών ή καιπαραπάνω . Το ποσοστό αυτό των υπερηλίκων αντιστοιχούσε στο 13% του δείγματος – πρόκειται, σύμφωνα με τους ερευνητές, για έναν εξαιρετικά υψηλό δείκτη υπέργηρων ατόμων σε σύγκριση με αυτόν που καταγράφεται στους υπόλοιπους Ελληνες. Σκεφτείτε οτι στο γενικό πληθυσμό των Ελληνών προσδόκιμο ζωής είναι τα 80 έτη και ότι το ποσοστό των ατόμων 80 ετών και άνω είναι μικρότερο του 5% ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο μόλις το 1%! Και το παράδοξο συνεχίζει: στο δείγμα 1,6% των ανδρών και το 1,1% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη της Ικαρίας ήταν άνω των 90 ετών.
Τί έδειξε η μελέτη;
Συντροφικότητα: Σχεδόν 9 στους 10 άνδρες (87,7%) και 4 στις 10 γυναίκες συνέχιζαν να είναι παντρεμένοι στα 80 έτη τους, ενώ το 9% των ανδρών και το 46,9% των γυναικών είχαν μείνει χήροι.
Τα ποσοστά διαζευγμένων ήταν 2,2% για τους άνδρες και 10,2% για τις γυναίκες.
Από τη συνολική ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι στην Ικαρία οι άντρες ζουν περισσότερο: σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η αναλογία γυναικών – ανδρών άνω των 80 ετών είναι 2:1 ενώ στην Ικαρία φαίνεται ότι είναι του 1,1:1.
Κοινωνική συνοχή: Επίσης, το 86,7% των ανδρών και το 76,7% των γυναικών 80 ετών και άνω αναφέρουν ότι συμμετέχουν, έστω και σπάνια, σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως ο καφές ως τα πανηγύρια του νησιού. Αντίστοιχα, η οικογένεια αλλά και ο κοινωνικός περίγυρος φαίνεται ότι αποτελούν τους «καλούς αγγέλους» που σώζουν τα ηλικιωμένα άτομα της Ικαρίας από την κατάθλιψη.
Άσκηση: Σχεδόν όλοι οι 80χρονοι και άνω Ικαριώτες, άνδρες και γυναίκες, κάνουν τουλάχιστον μέτρια άσκηση, περπατώντας ή και δουλεύοντας στην ύπαιθρο.
Διατροφικά;
Η Ικαρία φαίνεται πως συνεχίζει να ακολουθεί πιστά την Μεσογειακή διατροφή.
Καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου, αλκοόλ με μέτρο (περίπου 2 ποτηρια για τους άνδρες και 2 για τις γυναίκες ημερησίως), 1-2 ελληνικοί καφέδες την ημέρα, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι και λίγο κόκκινο κρέας φαίνεται να είναι η «συνταγή» της μακράς ζωής. Και βέβαια, χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη: στους ηλικιωμένους άνδρες της Ικαρίας αυτή μόλις ξεπερνά τις 1.400 θερμίδες ημερησίως, ενώ στις γυναίκες ίσα που αγγίζει τις 1.100.
Ύπνος και χαλαρότητα: Τέλος, η ζωή στην Ικαρία είναι ήρεμη ενώ το 84% των ανδρών 80 ετών και άνω και το 67% των συνομηλίκων τους γυναικών κοιμούνται μία-δύο ωρίτσες κάθε μεσημέρι.
Μήπως να μετακομίζουμε σίγα σιγά προς την ύπαιθρο;
Δείτε την μελέτη εδώ:
Panagiotakos, Chrysohoou, Siasos, Zisimos, JSkoumas, Pitsavos,Stefanadis:
Sociodemographic and Lifestyle Statistics of Oldest Old People (>80 Years) Living in Ikaria Island: The Ikaria Study
Cardiology Research and Practice
http://www.hindawi.com/journals/crp/2011/679187/
Είχαμε πει παλιότερα σχετικά με τον ελληνικό καφέ: http://www.nutrinews.gr/?p=2040