Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Πολλές πεποιθήσεις σχετικά με την παχυσαρκία επιμένουν παρά την απουσία στήριξης από επιστημονικά τεκμήρια. Μερικές μάλιστα επιμένουν παρά την ύπαρξη αντίθετων δεδομένων. Η διάδοση μη υποστηριζόμενων πεποιθήσεων μπορεί να οδηγήσει σε μη καλά ενημερωμένες αποφάσεις πολιτικής, ανακριβείς κλινικές συστάσεις και οδηγίες δημόσιας υγείας, καθώς και σε μια μη παραγωγική κατανομή των ερευνητικών πόρων ενώ μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από χρήσιμες, τεκμηριωμένες πληροφορίες.
Ερευνώντας το διαδίκτυο σε δημοφιλή μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην επιστημονική βιβλιογραφία εντοπίσαμε, αξιολογήσαμε και διαβαθμίσαμε μύθους και εικασίες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Εξετάσαμε επίσης, δεδομένα που υποστηρίζονται καλά από αποδεικτικά στοιχεία, με έμφαση σε εκείνα που έχουν πρακτικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, την πολιτική ή τις κλινικές συστάσεις.
Εντοπίσαμε επτά μύθους που σχετίζονται με την παχυσαρκία σχετικά με: τις επιπτώσεις των μικρών σταθερών αυξήσεων της στην πρόσληψη ή τη δαπάνη ενέργειας, τη δημιουργία ρεαλιστικών στόχων για την απώλεια βάρους, τη γρήγορη απώλεια βάρους, την προθυμία για απώλεια βάρους, τις τάξεις φυσικής άσκησης, τον θηλασμό και την ενεργειακή κατανάλωση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Εντοπίσαμε επίσης έξι εικασίες σχετικά με τις επιπτώσεις της δήθεν τακτικής κατανάλωσης πρωινού, τις πρώιμες παιδικές εμπειρίες, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την αυξομείωση του βάρους, το τσιμπολόγημα και το δομημένο περιβάλλον. Τέλος, αναγνωρίσαμε εννέα τεκμηριωμένα στοιχεία που είναι σημαντικά για τη διαμόρφωση της δημόσιας υγείας, της πολιτικής και των κλινικών συστάσεων.
Συμπερασματικά, ψευδείς και επιστημονικά αστήρικτες πεποιθήσεις σχετικά με την παχυσαρκία είναι ευρέως διαδεδομένες τόσο στην επιστημονική βιβλιογραφία όσο και το δημοφιλή τύπο.
Πηγή:
Casazza et al.: Myths, Presumptions, and Facts about Obesity, N Engl J Med 2013;
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMsa1208051