Ποιες τροφές κάνουν κακό στον θυρεοειδή

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο Hashimoto.gr: Eλληνική κοινότητα θυρεοειδίτιδας Hashimoto

Μπορούμε να κατηγορούμε το θυρεοειδή για όλα όσα μας φταίνε; Μπορεί να είμαστε εμείς αυτοί που «στραγγίζουμε» το θυρεοειδή με τη διατροφή μας;
Διαβάστε παρακάτω ποιες τροφές πιστεύεται ότι κάνουν κακό στο θυρεοειδή αδένα:

Σταυρανθή λαχανικά

Οι γογγυλοκράμβες ή αλλιώς Kale (Brassica oleracea v. acephola) ανήκουν στην οικογένεια σταυρανθών λαχανικών, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.μπρόκολο
Οι γογγυλοκράμβες είναι γνωστά βρογχοκηλογόνα, καθώς εμποδίζουν τον μεταβολισμό του ιωδίου. Τα θειοκυανιούχα άλατα, που βρίσκονται στα λαχανικά αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη βρογχοκήλης.
Τα θειοκυανιούχα άλατα βρίσκονται επίσης στα φασόλια σόγιας αλλά και στο τσιγάρο.
Βέβαια οι ενώσεις αυτές καταστρέφονται σε υψηλή θερμοκρασία, με το μαγείρεμα.

Γλουτένη

BreadΦαίνεται πως υπάρχει αυξημένη συχνότητα ανάπτυξης μιας δυσλειτουργίας του θυρεοειδή σε άτομα με κοιλιοκάκη, είτε με την ανάπτυξη υποθυρεοειδισμού (θυρεοειδίτιδα Χασιμότο) είτε με την ανάπτυξη υπερθυρεοειδισμού (νόσος του Graves). Διαβάστε για την κοιλιοκάκη εδώ.
Μελέτες δείχνουν ότι η διάγνωση της κοιλιοκάκης και η χορήγηση δίαιτας ελεύθερης γλουτένης μπορεί να προλάβει την εμφάνιση αυτοάνοσης θυρεοειδοπάθειας, άλλωστε και η ίδια η κοιλιοκάκη αποτελεί μια αυτοάνοση πάθηση.
Όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά μια τέτοια διατροφή με σκοπό την καλύτερη λειτουργία των φαρμάκων αλλά και τη μείωση των επιπλοκών.
Από την άλλη πολλά άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο αναφέρουν ύφεση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού μετά από ένα διάστημα δίαιτας ελεύθερης γλουτένης.

Η γλουτένη μπορεί να «ερεθίσει» το λεπτό έντερο και να εμποδίσει την απορρόφηση της θυροξίνης.
Η πρωτεϊνη γλουτένη βρίσκεται στο κριθάρι, στο σιτάρι, στη σίκαλη και τη βρώμη.

Αν επιλέξετε ωστόσο να φάτε γλουτένη, φροντίστε να επιλέξετε δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει και βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου -δυσκοιλιότητας, ενός κοινού συμπτώματος του υποθυρεοειδισμού.
Επίσης, φροντίστε να παίρνετε το χάπι για το θυρεοειδή αρκετές ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες για να μην επηρεάζεται η απορρόφηση της ορμόνης.

Ιώδιο

Fresh_FishΤο ιώδιο είναι ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο για το θυρεοειδή καθώς χρησιμοποιείται για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Η έλλειψή του μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.

Από την άλλη στα άτομα με αυτοάνοσες νόσους του θυρεοειδούς συστήνεται η αποφυγή λήψης περισσότερης ποσότητας ιωδίου από αυτή που χρειάζεται.

Κάποια είδη φυκιών όπως το kelp (Phaeophyceae), σημαντική πηγή τροφής για πολλούς ασιατικούς πολιτισμούς, περιέχουν αυξημένες ποσότητες ιωδίου γι’αυτό και χρειάζεται προσοχή για την αποφυγή θυρεοτοξίκωσης.

Τα θαλασσινά όπως τα ψάρια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή αποτελούν πλούσιες πηγές ιωδίου. Προσοχή πρέπει να δίνεται επίσης στα εμπλουτισμένα με ιώδιο ροφήματα και συμπληρώματα, αλλά και στα συμπληρώματα διατροφής με kelp όπως και στο εμπλουτισμένο με ιώδιο αλάτι.

Σόγια

Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι ισοφλαβόνες και τα θειοκυανιούχα άλατα που περιέχονται στη σόγια επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ιδιαίτερα αν αυτή καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Η σόγια όπως και οι γογγυλοκράμβες εκδηλώνουν βρογχοκηλογόνες ιδιότητες καθώς προκαλούν δυσαπορρόφηση του ιωδίου.

Η σόγια περιέχει επίσης φυτοοιστρογόνα και ορισμένοι ερευνητές ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποθυρεοειδισμού αφού τα οιστρογόνα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Διαβάστε εδώ πώς.

Καλό λοιπόν είναι να καταναλώνεται η σόγια με μέτρο.

Γλυκαντικές ουσίες

sweetenersΣε μελέτη που παρουσιάστηκε το Μάιο του 2015 στο Ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικών Ενδοκρινολόγων βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της ημερήσιας κατανάλωσης σε υποκατάστατα ζάχαρης και αυξημένων επιπέδων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH).

Ίσως οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στα αναψυκτικά διαίτης, το γιαούρτι, τις τσίχλες, τα παγωτά, σε dressings καθώς και σε έτοιμα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, κατά κάποιο τρόπο να «ενθαρρύνουν» το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο θυρεοειδή σε μερικούς ανθρώπους, με μηχανισμό που μέχρι σήμερα είναι άγνωστος.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς οι γλυκαντικές ουσίες μπορεί να επηρεάσουν το θυρεοειδή εδώ.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά

Έχει βρεθεί ότι τα λιπαρά διαταράσσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τη θυροξίνη. Τα λίπη μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να παράγει ορμόνες. Γι αυτό καλό είναι να περιορίζεται η πρόσληψη των λιπαρών από πηγές όπως το βούτυρο, η μαγιονέζα, η μαργαρίνη και το παχύ κρέας.

Από την άλλη ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει το μεταβολισμό του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο να βάλει κάποιος κιλά, αν δεν είναι προσεκτικός. Έτσι συστήνεται να περιορίζεται η πρόσληψη τροφίμων με περίσσεια ποσότητας ζάχαρης, επειδή πρόκειται για πολλές θερμίδες, ουσιαστικά χωρίς θρεπτικά συστατικά.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί τόσο να επηρεάσει τα επίπεδα των θυwobbling-whiskey-glasses-tableρεοειδικών ορμονών όσο και την ικανότητά του θυρεοειδούς να παράγει ορμόνες. Το αλκοόλ φαίνεται να έχει τοξική επίδραση επί του θυρεοειδούς αδένα και καταστέλλει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τις θυρεοειδικές ορμόνες. Ιδανικά, οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό πρέπει να διακόψουν την κατανάλωση αλκοόλ ή να το καταναλώνουν με φειδώ.

Πηγή: Hashimoto.gr, Eλληνική κοινότητα θυρεοειδίτιδας Hashimoto