Ο φίλος Νίκος, έστειλε στο inbox του nutrinews.gr τη συνταγή και τη δημοσιεύουμε με πολλές ευχές!
Υλικά για 60 τεμ. περίπου
- 330 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 440 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
- 1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
- 30 γρ. μέλι
- 1/4 κουτ. του γλυκού σόδα
- 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα ή και περισσότερο
- 1/6 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
- 50 γρ. ταχίνι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 100 γρ. καρύδια τριμμένα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:
- 330 γρ. νερό
- 460 γρ. ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 100 γρ μέλι
Εκτέλεση:
1. Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.
2. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε.
3. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
4. Μετά φτιάχνουμε τα μελομακάρονα: Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά,το μέλι και το ταχίνι.
5. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε όλο το αλεύρι με τα μυρωδικά μαζί. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
6. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σίρμα ή κόσκινο για να τα δώσουμε μια ωραία όψη.
7. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 25′.
8. Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι.
9. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου.
10. Τα βγάζουμε και τα στρώνουμε σε μια πιατέλα με λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.
11. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.
Καλή επιτυχία!!