‘’Οίνος ευφρένει καρδίαν’’

Το λένε, αλλά ισχύει;
Το κρασί έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με το Μεσογειακό διατροφικό πρότυπο.
Οι μηχανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την ευεργετική επίδραση του στην υγεία είναι περίπλοκοι και αποδίδονται τόσο στην παρουσία του αλκοόλ και όσο στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Το αλκοόλ μπορεί να δράσει προστατευτικά;
Ο κυριότερος προστατευτικός ρόλος της πρόσληψης αλκοόλ είναι η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα. Ακόμα με εξαίρεση τους νεφροπαθείς, η διαδικασία πέψης του αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα της ‘’καλής’’ HDL χοληστερόλης στο αίμα, με μηχανισμό που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.
Ωστόσο για να έχει πραγματικά βοηθητικό ρόλο η λήψη αλκοόλ υπεύθυνη είναι η μέτρια ποσότητα κατανάλωσης του, όπως επίσης και η εξατομίκευση της καταναλισκόμενης ποσότητας σε κάθε άτομο διότι πολύ σημαντικό είναι αν το ιατρικό του ιστορικό επιτρέπει την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι πολυφαινόλες πως βοηθούν;
Η οικογένεια των πολυφαινολών με μέλη όπως η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες, και τα φαλβοβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, προάγοντας την υγεία της καρδιάς.

Κρασί, μπύρα ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό;
Φαίνεται πως το κρασί και μάλιστα το κόκκινο εξαιτίας του φαινολικού περιεχομένου του παρέχει συγκριτικά με τα υπόλοιπα τα πιο θετικά πλεονεκτήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, στη ρύθμιση των:
διαβήτη
αρτηριακής πίεσης
λιπιδαιμικού προφίλ
ενδοθηλιακής λειτουργίας
μηχανισμών που επηρεάζουν το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή, καθώς και τη θνησιμότητα που οφείλεται είτε σε καρδιαγγειακό νόσημα είτε από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Το λευκό με το κόκκινο κρασί διαφέρουν;
Ναι, διότι διαφέρει η περιεκτικότητα τους σε πολυφαινόλες, πράγμα που οφείλεται στην διαδικασία επεξεργασίας τους που δεν είναι κοινή για τα δύο είδη. Το λευκό κρασί περιέχει φαινόλες, οι οποίες έχουν και αυτές αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικό χαρακτήρα. Παρά ταύτα δε φάνηκε να διαφέρουν μεταξύ τους στο βαθμό που μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τι σημαίνει μέτρια κατανάλωση αλκοόλ;
Εξαιτίας του ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στη δράση του αλκοόλ, οι συστάσεις διαφοροποιούνται ανάμεσα στα δύο φύλα.
Για τις γυναίκες: ένα ποτό ημερησίως, δηλαδή 150 mL κρασί ή 10 γραμμάρια αλκοόλ.
Για τους άνδρες: δύο ποτά ημερησίως, δηλαδή 300 mL κρασί ή 20 γραμμάρια αλκοόλ.

Μη ξεχνάς: τα παραπάνω μπορούν να μεταβληθούν από παράγοντες όπως: η ηλικία, το γονιδιακό προφίλ, το σωματότυπο και τη λήψη φαρμάκων, συμπληρωμάτων ή άλλων σκευασμάτων.

Πηγές:
Migliori M, Panichi V, Anti-inflammatory effect of white wine in CKD patients and healthy volunteers., Blood Purif. 2015;39(1-3):218-23.
Sara Arranz, Gemma Chiva-Blanch, Wine, Beer, Alcohol and Polyphenols on Cardiovascular Disease and Cancer, Nutrients. 2012 Jul; 4(7): 759–781.
Lindberg ML, Amsterdam EA., Alcohol, wine, and cardiovascular health., Clin Cardiol. 2008 Aug;31(8):347-51.
Gemma Chiva-Blanch, Sara Arranz, Effects of wine, alcohol and polyphenols on cardiovascular disease risk factors: evidences from human studies., Alcohol Alcohol. 2013 May-Jun;48(3):270-7.

Γράφει για το NutriNews.gr η Μαρία Μεντζέλου

Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Τηλέφωνο: 6984515475

E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com