Με ποδήλατο στη δουλειά

Είσαι και εσύ από εκείνους που πηγαίνεις στη δουλειά με το ποδήλατο; Αν όχι, ξανασκέψου το καθώς η καθημερινή χρήση του ποδήλατου ως απλό μέσο μετακίνησης προς και από τη δουλειά, φαίνεται να συνδέεται με… τη μακροζωία!

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα συνεργατών του Jason Gill, Ph.D. στο Πανεπισήμιο της Γλασκόβης παρατήρησαν τον τρόπο μετακίνησης στη δουλειά και άλλες καθημερινές συνήθειες σε 263.450 εθελοντές, ηλικίας 40-69 ετών, και παρακολούθησαν την κατάσταση υγείας τους για 5 έτη.

Οι καθημερινές συνήθειες που καταγράφηκαν αφορούσαν την κοινωνική και δημογραφική κατάσταση, το βαθμό καπνίσματος, το δείκτης μάζας σώματος (δηλαδή το βάρος ως προς το ύψος), την ενασχόληση με άλλα αθήλήματα, το χρόνος μπροστά σε οθόνη (υπολογιστής/ τηλεόραση) και τις διατροφικές συνήθειες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποδηλασία προς την εργασία συνδέεται με ένα 46% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε διάστημα πέντε ετών και 45% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με την ”καθιστική” μετακίνηση.

Δηλαδή, όποιος πηγαίνει στη δουλειά με το ποδήλατο διατρέχει το μισό κίνδυνο να αποκτήσει κάποιο νοσηρό νόσημα, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, πχ σωματικό βάρος, καπνιστικές συνήθειες, είδος διατροφής κτλ. Το περπάτημα προς την εργασία φαίνεται πως είναι επίσης επωφελές, καθώς στη συγκενριμένη μελέτη συσχετίστηκε με 27% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 36% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η συμβολή της ”ενεργητικής” μετακίνησης στη δουλειά, με το ποδήλατο ή με τα ποδιά, πιθανόν να σχετίζονται με τη συμβολή στη συνολική καθημερινή σωματική δραστηριότητα και ενδεχομένως στην καρδιοαναπνευστική ευρωστία . Μάλιστα, οι ”ποδηλάτες” εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη συνολική σωματική δραστηριότητα και καλή φυσική κατάσταση από ό, τι οι εργαζόμενοι μετακινούμενοι με τα πόδια, που μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη ένταση άσκησης του ποδηλάτου σε σύγκριση με το περπάτημα.

Πού οφελεί αυτό όμως ; Είναι πλέον παγιωμένο πως η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα και ευρωστία σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα συνολικής υγείας, χαμηλότερη θνησιμότητα, χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου.

Ας ενθαρρύνουμε λοιπόν πρωτοβουλίες, σε ατομικό επίπεδο ή μαζικά, για την υποστήριξη της ενεργητικής μετάβασης στη δουλειά καθώς θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο και το ”βάρος” σημαντικών χρόνιων παθήσεων ανεβάζοντας έτσι και το ”στατους” της ποιότητας ζωής μας!

Ξεκινάμε από αύριο, με το ποδήλατο στη δουλειά!


Πηγή:

Association between active commuting and incident cardiovascular disease, cancer, and mortality: prospective cohort study

BMJ 2017; 357 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.j1456 (Published 19 April 2017) Cite this as: BMJ 2017;357:j1456

Μετάφραση-Επιμέλεια: Χαρά Σκουλαρίκη