Στον αθλητισμό, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που έχουν περίοπτη θέση στο διαιτολόγιο του αθλητή ή αθλούμενων για την ωφελιμότητά τους στην απόδοση. Ας πάρουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του χυμού παντζαριού που είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα και η κατανάλωσή του γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Στο παράδειγμα του χυμού από παντζάρι, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως μειώνουν τις ανάγκες οξυγόνου κατά την υπομέγιστη άσκηση διατηρώντας την αρτηριακή πίεση. Πώς; Οι φυσιολογικοί μηχανισμοί που στηρίζουν αυτές τις ”βελτιώσεις” οφείλονται στο μεταβολισμό των νιτρικών αλάτων στο βιοδραστικό μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο μπορεί να αυξήσει τη αγγειοδιαστολή, την πρόσληψη γλυκόζης και να ρυθμίσει τη μυϊκή σύσπαση.
Πρόσφατες μελέτες ανέφεραν παρόμοιες αγγειακές βελτιώσεις στα επίπεδα μονοξείδιου του αζώτου από την κατανάλωση… μαύρης σοκολάτας! Η ώρα της δικαίωσης: η μαύρη σοκολάτα φαίνεται πως ανήκει στα τρόφιμα που αυξάνουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου και μπορεί να συμβάλει σε ευνοικές αθλητικές προσαρμογές.
Ο ερευνητής Pattel και συνεργάτες, έκανα την εξής δοκιμή: από εννέα μέτρια προπονημένους ποδηλάτες ζητήθηκε να πραγματοποιήσουν μετρήσεις για τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου και ένα τεστ ατομικής χρονομέτρησης. Στη συνέχεια, οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε δύο γλρουπ, ένα που για δύο εβδομάδες κατανάλωναν καθημερονά 40 g μαύρης σοκολάτας και ένα που για δύο εβδομάδες κατανάλωναν καθημερινά 40g λευκής σοκολάτας. Μετά τις δύο εβδομάδες, οι εθελοντές-ποδηλάτες επανέλαβαν το τεστ.
Το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ημερησίως για δεκατέσσερις ημέρες οδήγησε σε σημαντικά αποδοτικότερη ανταλλαγή αερίων ενώ η συνολική απόσταση του τεστ ατομικής χρονομέτρησης καλύφθηκε κατά 17-13% πιο γρήγορα σε σχέση με τους ποδηλάτες που κατανάλωσαν λευκή σοκολάτα.
Πώς έγινε αυτό; Οι ερευνητές αναφέρουν πως μπορεί να προταθεί ότι η φλαβανόλη που περιέχεται σε αφθονία στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι υπεύθυνη για την πρόκληση των παρατηρούμενων επιδράσεων. Οι αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας μπορούν να αποδοθούν στην αύξηση των επιπέδων της επικατεχίνης, οι οποίες μετατρέπονται περαιτέρω σε 0-μεθυλιωμένους μεταβολίτες που είναι ισχυροί αναστολείς της οξειδάσης NADPH. Αυτό καταστέλλει την παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου, η οποία αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα NO.
Μάλιστα. Ωραία νέα αυτά. Οι μελέτες μας αρέσουν, γιατί η σοκολάτα είναι ένα αγαπημένο τρόφιμα και χαίρει τεράστιας δημοτικότητας αλλά παράλληλα ανήκει στην κατηγορία τροφίμων υψηλής θρεπτικής πυκνότητας, δηλαδή έχει πολλές θερμίδες. Τα 40 γραμμάρια, που αναφέρουν οι ερευνητές στην παραπάνω μελέτη, αποδίδουν 220kcal , θερμίδες ούτε πολλές ούτε λίγες όμως.
Πού θέλουμε να καταλήξουμε: Υπάρχουν τρόφιμα που αγαπάμε, πχ όπως η σοκολάτα, αλλά παράλληλα τα ενοχοποιούμε εξαιτίας των θερμίδων που μας δίνουν. Να που όμως, μπορεί να είναι και οφέλιμα εκτός από γευστικά. Όλα χρειάζονται λοιπόν, με μέτρο.
Δείτε συνταγές και άλλες μελέτες για τη σοκολάτα εδώ
Πηγή/ Δείτε περισσότερα για τη μελέτη εδώ:
Patel et al. : Dark chocolate supplementation reduces the oxygen cost of moderate intensity cycling, Journal of the International Society of Sports Nutrition (2015) https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-015-0106-7
Γράφει η Χαρά Σκουλαρίκη