Τσουκνιδόπιτα

Χορτόπιτες, σπανακόπιτες, πρασόπιτες! Οι  παραδοσιακές πίτες με ελαιόλαδο, αρωματικά και χόρτα της ελληνικής χλωρίδας είναι κληροδότημα της παράδοσης και κουζίνας! Ας δούμε και μια άλλη εναλλακτική, με τσουκνίδα, η θρεπτική αξία της οποίας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα!

Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά (για 1 στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.):

Για το φύλλο:

  • 4 ποτήρια νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο και 3 – 4 κουτ. σούπας επιπλέον για το λάδωμα των φύλλων
  • 1/2 ποτήρι νερού λευκό κρασί
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 αυγό (προτιμάμε βιολογικό)
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1/2 κιλό τσουκνίδες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 κιλό σπανάκι ή σέσκουλα, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία:

Φύλλο:

  1. Σ’ ένα μπολ χτυπάμε το αυγό μ’ ένα πιρούνι να αφρατέψει.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το αλάτι, το χτυπημένο αυγό, το νερό, το κρασί και το ελαιόλαδο.
  3. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή με τα χέρια μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  4. Ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να αποκτήσουμε μια ελαστική ζύμη.
  5. Την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.

Γέμιση:

  1. Πλένουμε τις τσουκνίδες, το σπανάκι και τον άνηθο και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
  2. Τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια μας να βγάλουν τα υγρά τους.
  3. Τα στύβουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη, μαζί με τα πράσα.
  4. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε.

Πίτα:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη.
  3. Κάθε φύλλο θα πρέπει να είναι πολύ λεπτό και η διάμετρός του να ξεπερνά αυτήν του ταψιού.
  4. Λαδώνουμε το ταψί μ’ ένα πινέλο και απλώνουμε μέσα τρία από τα φύλλα -λαδώνοντας το καθένα- καλύπτοντας και τα πλαϊνά του ταψιού, ενώ οι άκρες να βγαίνουν λίγο απέξω.
  5. Απλώνουμε τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  6. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, τα οποία αλείφουμε επίσης με λάδι.
  7. Αν τα φύλλα εξέχουν πολύ από το ταψί, τα κόβουμε λίγο και πιάνουμε τις άκρες τους και τις στρίβουμε προς τα μέσα, ώστε να σχηματίσουν ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα.
  8. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με 2 κουτ. σούπας νερό και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.

ΜΥΣΤΙΚΟ

• Τσουκνίδες θα βρούμε στις λαϊκές αγορές (βιολογικές και συμβατικές) από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη. Πρόκειται για αυτοφυείς τσουκνίδες -μια και στη χώρα μας, αντίθετα με το εξωτερικό, δεν καλλιεργείται το είδος- οι οποίες όμως πληρούν τις προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας και γι’ αυτό είναι πιστοποιημένες. Πωλούνται σε ματσάκια.

• Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο παραδοσιακό φύλλο για πίτες, που θα βρούμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε ορθογώνιο ταψί 30×40 εκ.

Πηγή:

γαστρονόμος