Χορτόπιτες, σπανακόπιτες, πρασόπιτες! Οι παραδοσιακές πίτες με ελαιόλαδο, αρωματικά και χόρτα της ελληνικής χλωρίδας είναι κληροδότημα της παράδοσης και κουζίνας! Ας δούμε και μια άλλη εναλλακτική, με τσουκνίδα, η θρεπτική αξία της οποίας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα!
Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 1 ώρα
Υλικά (για 1 στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.):
Για το φύλλο:
- 4 ποτήρια νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο και 3 – 4 κουτ. σούπας επιπλέον για το λάδωμα των φύλλων
- 1/2 ποτήρι νερού λευκό κρασί
- 1 ποτήρι νερό
- 1 αυγό (προτιμάμε βιολογικό)
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
- 1/2 κιλό τσουκνίδες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 1/2 κιλό σπανάκι ή σέσκουλα, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
- 2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένα
- αλάτι και πιπέρι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία:
Φύλλο:
- Σ’ ένα μπολ χτυπάμε το αυγό μ’ ένα πιρούνι να αφρατέψει.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το αλάτι, το χτυπημένο αυγό, το νερό, το κρασί και το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή με τα χέρια μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να αποκτήσουμε μια ελαστική ζύμη.
- Την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.
Γέμιση:
- Πλένουμε τις τσουκνίδες, το σπανάκι και τον άνηθο και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
- Τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια μας να βγάλουν τα υγρά τους.
- Τα στύβουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη, μαζί με τα πράσα.
- Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε.
Πίτα:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη.
- Κάθε φύλλο θα πρέπει να είναι πολύ λεπτό και η διάμετρός του να ξεπερνά αυτήν του ταψιού.
- Λαδώνουμε το ταψί μ’ ένα πινέλο και απλώνουμε μέσα τρία από τα φύλλα -λαδώνοντας το καθένα- καλύπτοντας και τα πλαϊνά του ταψιού, ενώ οι άκρες να βγαίνουν λίγο απέξω.
- Απλώνουμε τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, τα οποία αλείφουμε επίσης με λάδι.
- Αν τα φύλλα εξέχουν πολύ από το ταψί, τα κόβουμε λίγο και πιάνουμε τις άκρες τους και τις στρίβουμε προς τα μέσα, ώστε να σχηματίσουν ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα.
- Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με 2 κουτ. σούπας νερό και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.
ΜΥΣΤΙΚΟ
• Τσουκνίδες θα βρούμε στις λαϊκές αγορές (βιολογικές και συμβατικές) από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη. Πρόκειται για αυτοφυείς τσουκνίδες -μια και στη χώρα μας, αντίθετα με το εξωτερικό, δεν καλλιεργείται το είδος- οι οποίες όμως πληρούν τις προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας και γι’ αυτό είναι πιστοποιημένες. Πωλούνται σε ματσάκια.
• Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο παραδοσιακό φύλλο για πίτες, που θα βρούμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε ορθογώνιο ταψί 30×40 εκ.
Πηγή:
γαστρονόμος