Να μια πολύ ωραία παραδοσιακή συνταγή, από την Κωνστνατίνα. Με ρωτάει, Χαρά φτιάχνω μια πίτα χωρίς φύλλο με χυλό, μπορούμε να την εντάξουμε στο διαιτολόγιο; Και απαντάω, μα φυσικά! Ένα κομμάτι το πρωί, σαν σνακ στη δουλειά ή ένα comfort lunch break. Συνδύασε με γιαούρτι για να το απογειώσεις σε γεύση και να το ολοκληρώσεις διαθρεπτικά.
Έχουμε και λέμε:
Χυλός αντί για φύλλο
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ νερό
130 γρ λάδι
270 γρ γιαούρτι
1,5 κ γ αλάτι
10 γρ μπέικιν πάουντερ
Βάζουμε στο ταψί λάδι και σουσάμι και βάζουμε τον μισό χυλό κάτω μετά το υλικό της πίτας και πάνω το άλλο μισό χυλό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήσιμο μια ώρα στους 190
Γέμιση πίτας
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε φωτιά και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο.
Κόβουμε και βάζουμε στο τηγάνι ένα πράσο και μια κόκκινη πιπεριά
τρίβουμε 800 γρ κολοκύθα και την προσθέτουμε στο τηγάνι όταν έχουν πάρει χρώμα τα προηγούμενα και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
Προσθέτουμε 350 γρ γάλα και 150 γρ τραχανά ξινό για 2-3 λεπτά και αφαιρούμε από φωτιά ή σβήνουμε την φωτιά
Προσθέτουμε 150 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο και 200 γρ φέτα ή ανθότυρο ( εγώ την κάνω με ανθότυρο για να έχει λιγότερες θερμίδες), δυόσμο, ρίγανη, αλάτι πιπέρι και δύο αβγά και ανακατεύουμε.
Καλή απόλαυση!