Φακόρυζο

της Βίκυς

Υλικά:

  • 1 πακέτο φακές (500 γραμμάρια άβραστο)
  • 1 φλιτζανάκι (του καφέ) ρύζι σπειρωτό
  • ½ φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο (ή ανάλογα τις αρεσκείες του καθενός)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο (ή ανάλογα τις αρεσκείες του καθενός)
  • Τομάτα φρέσκια και 1 πελτές συμπυκνωμένος
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 2-3 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τις φακές.
  2. Τις βράζουμε σε νερό που τις σκεπάζει και μόλις μαλακώσουν τις στραγγίζουμε.
  3. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  4. Προσθέτουμε τις φακές και νερό ζεστό (τουλάχιστον 1 λίτρο)
  5. Προσθέτουμε και το σκόρδο, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα.
  6. Προσθέτουμε τη τομάτα και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά
  7. Τα τελευταία 10 λεπτά προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύομε.
  8. Ρίχνουμε κι το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  9. Αφήνουμε για 10 λεπτά να σιγοβράσει

Συνοδεύστε με ξύδι ή λεμόνι!

Είναι ένα πολύ υγειινό πιάτο, με πρωτεϊνη υψηλής βιοδιαθεσιμότητας (εξαιτίας του συνδυασμού όσπριου-δημητριακού), υψηλής περικτηκότητας σε διαιτητικές ίνες , ιχνοστοιχεία (χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο) ,βιταμινών (κυρίως συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε) αλλά και πληθώρα αντιξειδωτικών παραγόντων τόσο από τις φακές όσο από τα διάφορα μπαχάρια!