της Βίκυς
Υλικά:
- 1 πακέτο φακές (500 γραμμάρια άβραστο)
- 1 φλιτζανάκι (του καφέ) ρύζι σπειρωτό
- ½ φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο (ή ανάλογα τις αρεσκείες του καθενός)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο (ή ανάλογα τις αρεσκείες του καθενός)
- Τομάτα φρέσκια και 1 πελτές συμπυκνωμένος
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- 2-3 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τις φακές.
- Τις βράζουμε σε νερό που τις σκεπάζει και μόλις μαλακώσουν τις στραγγίζουμε.
- Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τις φακές και νερό ζεστό (τουλάχιστον 1 λίτρο)
- Προσθέτουμε και το σκόρδο, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα.
- Προσθέτουμε τη τομάτα και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά
- Τα τελευταία 10 λεπτά προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύομε.
- Ρίχνουμε κι το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
- Αφήνουμε για 10 λεπτά να σιγοβράσει
Συνοδεύστε με ξύδι ή λεμόνι!
Είναι ένα πολύ υγειινό πιάτο, με πρωτεϊνη υψηλής βιοδιαθεσιμότητας (εξαιτίας του συνδυασμού όσπριου-δημητριακού), υψηλής περικτηκότητας σε διαιτητικές ίνες , ιχνοστοιχεία (χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο) ,βιταμινών (κυρίως συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε) αλλά και πληθώρα αντιξειδωτικών παραγόντων τόσο από τις φακές όσο από τα διάφορα μπαχάρια!