Ο δρόμος τον Δεκαπενταύγουστο, για άλλη μια χρονιά, με έφερε στο Καρπενήσι. Εδώ, ανάμεσα σε φίλους, χαρήκαμε χιλιόμετρα στο υψόμετρο μέσα στα δέντρα και τα παγωμένα νερά.
Οι προπονήσεις, όμως, για να βγουν, απαιτούν ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αναμιγνύουμε τα πιο αγνά υλικά και φτιάχνουμε εξαιρετικές μπάρες πλούσιες σε υδατάνθρακες, καλά λιπαρά οξέα, διαιτητικές ίνες αλλά και βιταμίνες συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και σίδηρο!
(Οι περσινές εντυπώσεις από Άγιο Νικόλαο http://www.nutrinews.gr/?p=2414 και τα περίφημα σκαλτσούνια σύκου http://www.nutrinews.gr/?p=2360 )
Η Λένα, για άλλη μια φορά, μας έσωσε! Βήμα- βήμα λοιπόν:
Συστατικά:
- 120g αμύδγαλο ή άλλοι ξηροί καρποί (1 μέρος)
- 250g βρώμη (2 μέρη)
- 500g μουσλι με φρούτα (4 μέρη)
- 700g μέλι
- 100g ταχίνι (3-4 κουταλιές της σούπας)
- λιναρόσπορος, σησάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Αναμιγνύουμε την βρώμη, τα μουσλι και τους ξηρούς καρπούς
- Καραμελοποιούμε το μέλι: Ρίχνουμε το μέλι σε ενα τηγανι και το ζεσταίνουμε
- Αμέσως μόλις αφρίσει το μέλι (καραμελοποιήση) το κατεβάζουμε από την φωτιά
- και το ομογενοποιούμε στο μείγμα
- Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατέβουμε καλά
- Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ταψί και απλώνουμε το μείγμα
- Σκεπάζουμε με μια δεύτερη λαδόκολλα
- ”Πατάμε” και σχηματοποιούμε το μείγμα με ενα πλάστη ή ενα ποτήρι
- Το σχηματοποοιούμε και το ”συμπαγοποιούμε” καλά ωστε να μην κάνει κενά
- Αφήνουμε σε κρύο και σκιερό μέρος να ποτίσει η βρώμη με τα υγρά μέλι-ταχίνι
- Πασπαλίζουμε με αλεσμένους ξηρούς καρπούς
- Κόβουμε τις μπάρες σε ό,τι σχήμα θέλουμε, μακρόστενο ή τετράγωνο σχήμα
- Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές σκεύος
- Έτοιμες για μεγάλες και δυνατές προπονήσεις!
Η Λένα έχει και μια άλλη ιδέα:
Μπορούμε να ομογενοποιήσουμε το μείγμα με μαρέγκα (χτυπημένα ασπράδια αυγών) ωστε να έχουμε μπάρες πρωτεϊνής.
Απλά, θα χρειαστεί να ψήσουμε για 10 λεπτά.
Δείτε εδώ την προηγούμενη συνταγή της που έκανε θραύση:
http://www.nutrinews.gr/?p=2975