Mπισκότα βρώμης, της Μόνα

Να μια ωραία συνταγή για μπισκότα πρωινού που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά η φωτογράφος Μόνα!

Κάθε μπισκότο 40g αποδίδει περίπου 180kcal και αποτελούν ωραιότατη επιλογή για τον πρωινό καφέ ή για ενδιάμεσο σνακ. Οι ποδηλάτες, δοκιμάστε τα στις μεγάλες προπονήσεις σας!

Απολαύστε με καλλιτεχνικές και έμπειρες πινελιές:

Υλικά:

  • 1 κούπα σταφίδες (ή οτιδήποτε άλλο, όπως cranberries, blueberries κα)
  • 1 κούπα νερό
  • ¾ κούπας ελαιόλαδο ( ½ κούπα)
  • 1,5 κούπα ζάχαρη (κατά προτίμηση μισή λευκή-μισή σκούρα) (1 κούπα)
  • 2 κουταλάκια μπέικιν- 2 κουταλιές νερό- 2 κουταλιές ξύδι (ή
δύο αυγά) (μαζί με το σετ : μπέικιν, νερό, ξύδι, βάζω συν 1 αυγό – κατά τη γνώμη μου, το χρειάζεται γιατί αλλιώς βγαίνουν λίγο καχεκτικά)
  • 2 βανίλιες
  • 2,5 κούπες αλεύρι
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
  • 2 κούπες νιφάδες βρώμης
  • ½ κούπα χοντροτριμμένους ξηρούς καρπούς ( 1 κούπα) — Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι ξηρό καρπό έχουμε στο σπίτι (αμύγδαλα, καρύδια, φυστίκια και τα φουντούκια κ.α.) ή ακόμα μπορούμε να προσθέσουμε και νιφάδες σοκολάτας.
  • 3 κουταλιές λιναρόσπορο
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι

Επί το έργον:

  1. Βάζουμε τις σταφίδες να μουσκέψουν στο νερό για μισή ώρα πάνω κάτω. Εδώ έχω βάλει σταφίδες και blueberries γι αυτό έχει πάρει αυτό το χρώμα.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τις νιφάδες της βρώμης , τη σόδα, το αλάτι τα μυρωδικά και τους ξηρούς καρπούς και τα ανακατεύουμε .
  3. Σε μια κούπα βάζουμε τα …εναλλακτικά των αυγών και τα διαλύουμε.
  4. Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε ελαφρά το ελαιόλαδο με τις ζάχαρες και προσθέτουμε το «εναλλακτικό διάλυμα» (ή τα αυγά, αν βάλουμε αυγά), το χυμό πορτοκάλι  και τις σταφίδες μαζί με το νερό τους.
  5. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Το μείγμα είναι σχετικά υδαρές. Το αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
  6. Η βρώμη τραβάει τα υγρά και γίνεται πιο συμπαγές τελικά, αλλά δεν πλάθεται με το χέρι.
  7. Με ένα κουταλάκι βγάζουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα σε λαμαρινάκι στρωμένο με χαρτί κουζίνας (αραιά γιατί απλώνουν).
  8. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο , στη μεσαία σχάρα, για 20 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να μείνουν στο ταψάκι για λίγο-οπότε σκληραίνουν λίγο- και μετά τα βγάζουμε. Τα διατηρούμε σε μπολ που κλείνει καλά, αλλά το σκεπάζουμε αφού κρυώσουν εντελώς.

Καλή όρεξη!!!!!!!!!!!!!