Πλέον φτιάχνω ψωμί συχνότατα και έχω καταλήξει σε αυτό το θρεπτικό και γλυκό ζυμάρι. Τη συνταγή την έχω από ”μια παλιά καραβάνα” των αποστάσεων, ο αγαπημένος μου Χρήστος, προπονητής μου κάποτε. Γίνεται πολύ εύκολα, έχει ελαστική υφή και αφήνει μια γλυκιά γεύση χωρίς να έχει ζάχαρη. Κρατάει τουλάχιστον 10 ημέρες εκτός ψυγείου, συνοδεύεται με τυρί ή μέλι στο πρωινό σας.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 κιλό αλεύρι ολικής
- 2 κουτάκια μπύρας ( 2*330mL)
- 2 φακελάκια baking powder
- 2 κουταλιές μέλι
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι
Παρασκευή:
- Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι, το baking pοwder, προσθέτετε αργά την μπύρα και έπειτα το μέλι, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Αφήνετε να δέσει η ζύμη, η οποία είναι υγρή, λίγο πιο σφιχτή από εκείνη του κέικ. - Εντωμεταξύ, προθερμαίνετε τον φούρνο
- Αλείφετε μια μεγάλη φόρμα κέικ με ελαιόλαδο και αλευρώνετε ελαφρά τα τοιχώματα. Έπειτα, περιχύνετε τη ζύμη. Πασπαλίστε με αλεύρι ή πίτουρο βρώμης.
- Ψήνετε στον αέρα στους 150-170 βαθμούς για τουλάχιστον 1 ώρα.
Tip: μπορείτε στο ζυμάρι να βάλετε μπαχαρικά όπως ρίγανη ή ελιές ώστε να έχετε αρωματικό ψωμί για το σνακ σας.
Καλή επιτυχία!