Είναι γεγονός πως σαν χώρα κατέχουμε τα πρωτεία στην παιδική παχυσαρκία. Αν κάνουμε μια βόλτα στο σχολείο της γειτονιάς μας θα δούμε μια εικόνα που απέχει παρασάγκας από εκείνη που είχαμε συνηθίσει όταν εμείς οι ίδιοι ήμασταν παιδιά.
Λίγο το “σύνδρομο της κατοχής” των γιαγιάδων, λίγο η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, λίγο η εύκολη λύση του έτοιμου φαγητού λόγω του φόρτου εργασίας των γονέων και άλλες πολλές αιτίες έχουν συνεισφέρει σε αυτό το δυσάρεστο ρεκόρ της Ελλάδας. Επειδή λοιπόν ένα παιδί τρέφεται σαν τους γονείς του και αυτοί είναι υπεύθυνοι να το εκπαιδεύσουν ώστε να τρώει υγιεινά, παρακάτω παραθέτουμε κάποιες απλές και περισσότερο συμπεριφορικές συμβουλές προς όλους τους γονείς.
- Mαγειρεύετε με υγιεινό τρόπο τα γεύματα και ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει στην προετοιμασία τους. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μάθει τα συστατικά των τροφίμων και τη θρεπτική τους αξία. Επίσης, το μαγείρεμα αποτελεί ένα πολύ εποικοδομητικό και δημιουργικό τρόπο για να έρθετε κοντά στα παιδιά σας και να συζητήσετε για θέματα που τα αφορούν.
- Διαλέξτε το πολύ μία ημέρα της εβδομάδας για να καταναλώνετε fast food και ποτέ μην το προτείνετε εσείς στα παιδιά σας. Αφήστε τα ίδια να το ζητήσουν μην τους παροτρύνετε να το ζητήσουν.
- Μην αγοράζετε και μην έχετε στα ντουλάπια του σπιτιού σας σνακ όπως πατατάκια, γαριδάκια, γλυκά κ.α.. Αν υπάρχουν στο σπίτι σας, τότε θα είναι πολύ εύκολο για τα παιδιά σας να έχουν πρόσβαση σε αυτά, θα τα συνηθίσουν και θα τα ζητάνε συνεχώς.
- Αντίθετα γεμίστε τα ντουλάπια σας με υγιεινά σνακ, όπως ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς, κριτσίνια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα.
- Αν κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα πεινάσει και θέλει να τσιμπολογήσει κάτι, μπορείτε να του ετοιμάσετε ένα πιάτο με καρότα και αγγούρια λίγο ελαιόλαδο και λίγο ξύδι ή ένα πιάτο με 2 φρούτα.
- Τα αιτήματα του παιδιού σας σε σχέση με το φαγητό δεν είναι πάντα δίκαια. Αυτό σημαίνει πως δεν αγοράζετε οτιδήποτε σας ζητήσει το παιδί σας για να φαει. Εξηγείτε με λογικά επιχειρήματα γιατί τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να έχει αυτό που ζητάει και με τον καιρό θα το συνηθίσει και δε θα το απαιτεί. Το προτρέπετε να ασχοληθεί με κάτι άλλο για να “ξεχαστεί”.
- Εντάξτε στην καθημερινότητα του παιδιού σας την άσκηση. Άσκηση θα μπορούσε να είναι μία απλή βόλτα μαζί με το παιδί σας, το κολύμπι, ένα σπορ της αρεσκείας του, παιχνίδι στην παιδική χαρά και στην αυλή του σπιτιού σας.
- Είστε πρότυπα για το παιδί σας. Του μαθαίνετε να τρέφεται υγιεινά βλέποντας εσάς. Γι’ αυτό το λόγο αποφεύγετε να καταναλώνετε ανθυγιεινά γεύματα μπροστά στο παιδί, καθώς θα του προκαλέσετε την επιθυμία να τα καταναλώσει κι αυτό. Μ’ αυτό τον τρόπο θα κάνετε καλό και στη δική σας υγεία και στην υγεία του παιδιού μας.
- Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να τρώει μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Προτρέψτε το να
- κάθεται στο τραπέζι για να φάει. Και αυτή η συμπεριφορά θα έρθει μέσω της μίμησης. Αν δε δει εσάς να το κάνετε αυτό, τότε δε θα το κάνει ούτε το ίδιο. Το ιδανικό θα ήταν να τρώει όλη η οικογένεια μαζί στο τραπέζι, αλλά δυστυχώς αυτό τις περισσότερες φορές δεν είναι εφικτό λόγω του τρόπου ζωής.
- Προτρέψτε το να καταναλώνει καθημερινά 2-3 φρούτα και λαχανικά.
- Όταν διψάει να μην του δίνετε κάποιο αναψυκτικό ή χυμό, αλλά απλό νερό. Έτσι, κάθε φορά που θα διψάει θα καταφεύγει εκεί και όχι σε άλλα υψηλά σε θερμίδες και σάκχαρα υγρά.
- Δίνετε τη σωστή ποσότητα φαγητού και μην παραγεμίζετε το πιάτο του. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε μικρά σκεύη στο παιδί σας. Άλλωστε η ποσότητα φαγητού που χωράει σε αυτά τα σκεύη ανταποκρίνεται και στην ποσότητα που όντως χρειάζεται το παιδί σας.
- Συνεργαστείτε με το παιδί σας και επιτρέψτε του να καταναλώνει και τα φαγητά που “δεν επιτρέπονται”. Αν δε συνεργαστείτε μαζί του, τότε είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει και να αποκτήσει κρυφά το έδεσμα που έχει στερηθεί.
- Μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας στην προσπάθεια που κάνει να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες διατροφής.
- Ποτέ μην χρησιμοποιείτε μπροστά στο παιδί τις λέξεις χοντρός, παχουλός και άλλα παρόμοια επίθετα. Είναι πιθανό να του δημιουργήσουν αίσθημα κατωτερότητας και να αποτελούν τροχοπέδη στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και στην προσπάθεια για απώλεια του σωματικού βάρους.
- Προσπαθήστε να μην ανταμοίβετε και να μην επιβραβεύετε το παιδί με κάτι φαγώσιμο. Αντίθετα μπορείτε να το ενθαρρύνετε λέγοντάς του “Αν διαβάσεις θα πάμε μια βόλτα” αντί να του πείτε “Αν διαβάσεις θα σου πάρω μια σοκολάτα”.
- Αν το κυρίως φαγητό του σπιτιού δεν αρέσει στο παιδί σας και δεν το τρώει, μην του δίνετε την επιλογή δεύτερου γεύματος. Είθισται όταν στα παιδιά δεν αρέσει ένα γεύμα όπως για παράδειγμα γίνεται με τα όσπρια και τα λαδερά, οι γονείς να κάνουν ένα δεύτερο πρόχειρο γεύμα όπως πατάτες τηγανιτές, αυγά τηγανιτά για να μην “μείνει το παιδί νηστικό”. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που θα μπορούσατε να κάνετε. Όταν το παιδί έχει την επιλογή της τηγανιτής πατάτας δεν υπάρχει περίπτωση ούτε καν να δοκιμάσει τον αρακά ή τα φασολάκια. Η λύση είναι να τοποθετήσετε το παιδί σας στο τραπέζι, μπροστά στο φαγητό ακόμα κι αν αυτό δεν του αρέσει. Στόχος είναι να φάει αρχικά 2-3 κουταλιές. Με τον καιρό θα το συνηθίσει και θα το καταναλώνει. Είναι μεγαλύτερο το σφάλμα που θα προκαλέσετε στο παιδί σας αν του δώσετε να φάει τις πατάτες τηγανιτές παρά το σφάλμα που θα του προκαλέσετε αν μείνει “νηστικό”.
Είναι σίγουρο πως φτάνοντας στο τέλος της λίστας ταυτιστήκατε με πολλές από αυτές τις συμπεριφορές. Αναγνωρίστε τα λάθη σας και διορθώστε τα. Το φαγητό δεν πρέπει να είναι μέσο επιβράβευσης των παιδιών. Μάθετε στα παιδιά σας την αξία της υγιεινής διατροφής και γίνετε πρότυπα γι’ αυτά. Μην περιμένετε το παιδί σας να τραφεί σωστά όταν εσείς οι ίδιοι δεν το κάνετε.
Γράφει για το ΝuntriNews.gr η Σαμαρά Ζωή , Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Scv, Τηλ. 6936773584, email: zoiasamara@gmail.com, dieticious-zoisamara.blogspot.gr