Το ταμπουλέ είναι λιαβανέζικη μαϊντανοσαλάτα με πλιγούρι. Συνιστάται από πληθώρα βοτάνων και αρωματικών χόρτων οπότε αποτελεί μια πραγματική ”βόμβα” αντιοξειδωτικών!
Είναι μια σαλάτα πολύ αρωματική, συνοδεύει το κόκκινο κρέας αλλά και από μόνη της αποτελεί χορταστικό καλοκαιρινό γεύμα!
Δοκιμάστε τη:
Υλικά :
- 2 ματσάκια μαϊντανός φρέσκος και τρυφερός
- 1 ματσάκι δυόσμος φρέσκος
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα (ολόκληρα)
- 4 τομάτες σφιχτές
- 100γρ (2 φλιτζανάκια καφέ) Πλιγούρι
- Χυμός 1 λεμονιού
- Ελαιόλαδο ½ φλιτζανάκι καφέ
- Αλάτι-Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Μουσκεύω το πλιγούρι για 2-3 ώρες
- Πλένω το μαϊντανό, το δυόσμο και τα κρεμμυδάκια πολύ καλά και τα μουλιάζω σε ξύδι (για να ”αποστειρωθούν”)
- Ψιλοκόβω τα φύλλα του μαϊντανού και του δυόσμου
- Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια
- Πλένω καλά τις τομάτες, τις ξεφλουδίζω, τις κόβω σε μικρά κυβάκια και τα στραγγίζω
- Αναμιγνύω όλα τα υλικά και το πλιγούρι (που πρέπει να’χει φουσκώσει)
- Ραντίζω με το χυμό λεμονιού
- Ρίχνω αλάτι-πιπέρι
- Αφήνω στο ψυγείο 1-2 ώρες να ποτίσει το πλιγούρι τους χυμούς των αρωματικών χόρτων και της τομάτας και να αναμυχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα
-
Πριν σερβίρω ανακατεύω και ρίχνω το ελαιόλαδο.
Συνοδέυεται ωραιότατα με αραβικές πιτούλες!
Είναι η αγαπημένη μου σαλάτα και την προτείνω ανεπιφύλακτα στο μετα-προπονητικό γεύμα!
Ο φίλος Σπύρος (δρομέας) συμπληρώνει:
Δοκιμασε επισης να εμπλουτισεις με αμαρανθο, κινοα, φαγοπυρο η κεχρι. Εκτος απο τους απαραιτητους υδατανθρακες, περιεχουν και πολλες φυτικες πρωτεινες υψηλης βιολογικης αξιας.