Είναι η πέμπτη γεύση. Η γεύση ουμάμι έχει προστεθεί πρόσφατα και αναφέρεται σε ένα είδος γεύσης που παρέχει το γλουτσμινικό μονονάτριο.
Η γεύση ουμάμι υπήρχε ανέκαθεν ως ξεχωριστή γεύση στην Ασιατική κουζίνα, όχι όμως και στη Δυτική. Περιγράφεται ως γεύση πικάντικη , κρεατώδης και ως γεύση ζωμού κρέατος . Και αυτό περίπου είναι το νόημα της λέξης ουμάμι στην Ιαπωνική γλώσσα !
Μάλιστα, η γεύση ουμάμι αποδείχθηκε ότι ως γευστική αίσθηση διαθέτει ξεχωριστούς γευστικούς υποδοχείς, όπως και οι άλλες βασικές γεύσεις, οπότε και δικαιωματικά πλέον εντάσσεται στις βασικές γεύσεις.
Η γεύση ουμάμι συνδέεται με την περιεκτικότητα μιας τροφής σε πρωτεΐνες και τυπικό παράδειγμα γεύσης ουμάμι αποτελεί η γεύση του ψητού μπέικον και των ωριμασμένων τυριών (π.χ. παρμεζάνα, ροκφόρ).