Η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ΕΦΕΤ, η μείωση κατανάλωσης αλατιού αποτελεί μία από τις πιο οικονομικά αποδεκτές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία. Το αλάτι στα τρόφιμα χρησιμοποιείται για τη γεύση, την υφή και τη συντήρηση. Μειώνοντας έτσι το αλάτι στα τρόφιμα μπορεί να είναι μια σημαντική πρόκληση για τους κατασκευαστές τροφίμων. Ενώ όμως το αλάτι είναι ένα σημαντικό συστατικό πολλών τροφών, μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας νατρίου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της υπέρτασης, και ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης της πρόσληψης αλατιού;
Δύο μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη νέων γεύσεων, όπως βότανα και μπαχαρικά, μπορεί να μειώσει την ανάγκη για το αλάτι σε τρόφιμα και να ενισχύσει την αντίληψη στην αλμυρότητα. Οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι η προσθήκη προσεκτικά επιλεγμένων βοτάνων και μπαχαρικών μπορεί να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να μειώσουν το αλάτι σε ορισμένα τρόφιμα.
Εμείς λέμε, πειραματιστείτε με την ποικιλία που έχει να μας προσφέρει η ελληνική χλωρίδα: ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο και πόσοα άλλα!
Δείτε ολόκληρες τις μελέτες εδώ:
Salt reduction study in soup: Khalil Ghawi S, Rowland I, & Methven L. (2014). Enhancing consumer liking of low salt tomato soup over repeated exposure by herb and spice seasonings. Appetite 81: 20–29.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666314002372
Salt reduction study in bread: Teixeira Meirelles Villela P, Borges de-Oliveira E, Teixeira Meirelles Villela P, et al. (2014). Salt Preferences of Normotensive and Hypertensive Older Individuals. The Journal of Clinical Hypertension 16 (8): 587-590.
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jch.12365/abstract
Δείτε εδώ περισσότερα για το αλάτι:
Καμπάνια Ενημέρωσης του Κοινού ως προς τη Μείωση Αλατιού: http://www.nutrinews.gr/?p=2843
Πώς να μειώσεις το αλάτι απ’το φαγητό σου: http://www.nutrinews.gr/?p=129