Ο Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), θέσπισε πριν από 30 περίπου χρόνια την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού (World Food Day), για να τονίσει το μείζον πρόβλημα της πείνας, καθώς και να αναδείξει τα προβλήματα του επισιτισμού και της πρόσβασης στην τροφή παγκοσμίως.
H Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού 2015, αποτελεί μια ευκαιρία για να επικεντρωθεί η προσοχή των φορέων και του κοινού στον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η κοινωνική προστασία στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας. Το φετινό μήνυμα είναι «Κοινωνική προστασία και γεωργία: σπάζοντας το φαύλο κύκλο της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές». Είτε θα οικοδομήσουμε ένα μέλλον για όλους, ή δεν θα έχουμε μέλλον όλοι: Ας γίνουμε η γενιά της Μηδενικής Πείνας!
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, ο εθνικός Σύλλογος-μέλος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (ICDA, International Confederation of Dietetic Associations) από το 1984, δέχθηκε με χαρά να συμμετάσχει στην προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του ICDA. Τα κύρια μηνύματα της φετινής καμπάνιας είναι τα εξής:
• Η έννοια της κοινωνικής προστασίας χαρακτηρίζεται από μια σειρά παρεμβάσεων, που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζονται οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και οι φτωχοί, με ευκαιρίες για εργασία, με παροχή τροφής, χρημάτων και υπηρεσιών.
• Περίπου το 73% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει καμία πρόσβαση σε μέτρα κοινωνικής προστασίας, ενώ οι περισσότεροι από αυτά τα άτομα βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές και εξαρτώνται από την γεωργία για την επιβίωσή τους.
• Η έλλειψη του νερού αποτελεί μια σημαντική αιτία της πείνας και του υποσιτισμού. Η αύξηση της παραγωγής τροφίμων που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις επόμενες δεκαετίες.
• Με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και μια πιο αειφόρο διατροφή, θα αποφευχθεί η πίεση στους περιορισμένους φυσικούς πόρους και θα μειωθεί η ανάγκη για αύξηση της παραγωγής τροφίμων κατά 60%, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού το 2050. Η σπατάλη τροφίμων, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρατηρείται στο 42% των νοικοκυριών, σε εύπορους, νεαρά άτομα και σε οικογένειες με παιδιά. Μικρές αλλαγές στις καθημερινές καταναλωτικές συνήθειες, θα έχουν πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στην υγεία του ανθρώπου και στον οικονομικό προϋπολογισμό.
Δείτε περισσότερα εδώ:
http://www.fao.org/world-food-day/home/en/
http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/wfd/2015/img/01_WFD2015-Leaflet_EN_toprint.pdf
Πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων